Terapia pe bază de transplant fecal ar putea fi aprobată de FDA în viitorul apropiat

FDA analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic

Sursa foto: Pixabay

Transplantul de materii fecale (FMT), cunoscut și sub numele de „transplant fecal”, este considerat a fi un tratament foarte eficient pentru infecția recurentă cu Clostridium difficile (CDI), motiv pentru care un grup de consilieri ai Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA a votat în favoarea terapiei de acest gen, a companiei Ferring Pharmaceuticals, a relatat Reuters.

Ferring Pharmaceuticals, cu sediul în Elveția, nu este însă singura instituție care caută să impună un astfel de tratament, alte companii ca, de pildă, Seres Therapeutics (MCRB.O), lucrând și ele la dezvoltarea unor terapii similare bazate pe transplantul de microbiotă fecală (FMT).

Ce presupune procedura celor de la Ferring Pharmaceuticals?

Procedura propusă de compania farmaceutică poartă numele de Rebyota și vizează Clostridium difficile (CDI), bacterie care provoacă diaree și colită.

Aceasta constă în reaprovizionarea bacteriilor intestinale bune ale persoanelor bolnave prin eșantioane de microbi distilate din fecale ale donatorilor sănătoși. Soluția obținută ar urma să fie administrată pacienților prin clismă.

Deși în cazul infecției cu Clostridium difficile (CDI), bacterie care se estimează că provoacă aproape o jumătate de milion de infecții în Statele Unite în fiecare an, sunt recomandate și prescrise antibiotice, acestea, odată administrate, pot ajunge să distrugă bacteriile intestinale bune al căror rol e acela de a preveni recidivele.

Deși nicio terapie FMT nu a fost încă aprobată de FDA, Rebyota a devenit populară pentru tratarea infecțiilor recurente cu Clostridium difficile (CDI), în temeiul dispoziției „discreției de aplicare” a agenției, se mai arată în sursa citată.

 Accesul la terapiile FMT, limitat și nestandardizat

Cu toate că în prezent există o ascensiune pentru utilizarea terapeutică a FMT, Ferring Pharmaceuticals a ținut să specifice că accesul la terapiile FMT rămâne totuși limitat și nu este standardizat.

„În momentul de față, pacienții pot obține o FMT de la colegii lor de cameră sau, dacă acest lucru obține aprobarea, pot obține o FMT definită care a fost supusă unui fel de control al calității”, a declarat Eric Rubin, un membru al comisiei care a votat „pentru”.

În ciuda tuturor celor menționate deja, voturile nu au fost unanime, o parte din membrii comisiei fiind de părere că nu există suficiente date care să ateste eficacitatea terapiei împotriva Clostridium difficile (CDI), astfel incat riscul teoretic ramane.

„Acestea sunt date foarte limitate”, a afirmat Amanda Cohn, care a votat „pentru”, îndemnând totodată FDA să solicite date postcomercializare de la Ferring dacă medicamentul este aprobat.