Ni s-a spus să stăm în casă și am executat ordinele. Ni s-a spus să ne distanțăm, să evităm strada, să evităm locul de muncă și să evităm orice ar însemna aglomerație. Personal, nu mă plâng. Nu am suferit. Făceam asta și înainte de pandemie. A fost și este cumva ciudat, dar nu am transformat asta într-o dramă, nu m-am plâns și nu mi-am făcut nici speranțe, și nici planuri.

O pauză de la umanitate înseamnă încetinirea până aproape de dispariție a activității umane, la nivel global. Este un fenomen care, cel mai probabil, are un impact profund asupra altor specii. Cu alte cuvinte, prezența omului nu e esențială. Și da, suntem mai mici decât credem. Cu toată impresia noastră că am fi indispensabili, importanți și de neînlocuit.

Cât e de grav, doctore? Am stat în casă, am învățat să trăim în casă și fix statul în casă s-ar putea să ne distrugă pe noi, dar să salveze ceea ce ne înconjoară.

Răspunsurile vin din partea planetei: nu, nu e gravă absența omului.

”Există o oportunitate importantă de cercetare, adusă de o circumstanță tragică, însă o șansă pe care nu ne putem permite s-o ratăm”, a explicat Christian Rutz, profesor de la Universitatea St.Andrews și președintele Sociețătii Internaționale de Bio-logging.

Absența omului a făcut, și continuă să facă doar bine. Da, e impusă, dar regulile impuse duc la o rigoare:

”În timpul perioadei de izolare, acest fenomen a fost replicat la nivel mondial – în diferite zone unde anumite specii au avut montat dispozitiv de urmărire în perioada pandemiei. Nimeni nu spune că oamenii ar trebuie să stea în izolare definitiv”, spune Rutz.

”Însă, dacă vedem un impact major în urma schimbării obiceiului nostru de a folosi drumurile? Am putea folosi acele informații pentru a face mici schimbări cu mari beneficii

Descoperirile științifice făcute în timpul acestei crize ne vor permite să dezvoltăm strategii inovatoare pentru a împărți mai productiv spațiul pe această planetă tot mai aglomerată, benefice atât pentru viața sălbatică, cât și pentru oameni”, a mai adăugat Rutz.

Nu spun că izolarea face bine sau că statul în casă dictat de ordonanțe militare ne-ar avantaja psihicul. Doar că natura și-a cam regăsit cursul, cât am fost cuminți.

Mențin o ipohondrie proprie și refuz să-mi descriu alegerile pe vreme de coronavirus. Mă gândesc doar că planeta nu are o șansă și că, uneori, s-ar cam scutura de noi.

Citește și: Shaun King a decis că Iisus e prea alb pentru anul 2020

#News