Liviu Dragnea la Galați - Foto: Iulia Kelt

Se vede treaba că ecoul lui Liviu Dragnea se aude și dincolo de zidurile groase de la Rahova. Ca să înțelegeți exact la ce mă refer, o să mă întorc un pic în timp, mai exact în 2019, pe vremea când fostul lider PSD, actualmente rezident cu acte în regulă la Penitenciarul Rahova, lansa ideea populisto-măreață prin care se interzicea exportul de bușteni, dorind ca tot lemnul provenit din România să fie prelucrat la noi în țară. Idee, de altfel, deloc rea, cel puțin în principiu. Punerea ei în practică a lăsat, cum era de așteptat, de dorit. Exact ca oricare altă idee lansată la apă de Liviu Dragnea – doar de dragul atragerii capitalului electoral, fără un fundament real, palpabil.

Ne întoarcem în aprilie 2020, atunci când Dragnea e la pușcărie, însă liberalul Costel Alexe este ministrul Mediului. Reciclând ideea veche a lui Dragnea, acesta susține că are de gând să intensifice controalele, astfel ca furtul de lemn să fie rărit, dacă nu chiar stopat. Din nou, o idee lăudabilă, la fel ca cea a fostului lider PSD. Însă dacă e să ne fi învățat ceva istoria, e că tocmai ea, istoria, are un talent deosebit de a se repeta, indiferent cine e la butoane. În condițiile în care de luni de zile, sub conducerea lui Costel Alexe, lucrurile nu prea s-au mișcat în direcția în care am fi sperat cu toții, permiteți-mi să fiu sceptică și să cred că odată cu plagierea ideii lui Dragnea, Costel Alexe a plagiat și mersul târâș pe coate, specific metodei „câinii latră, caravana trece”.

Pe Liviu Dragnea nu l-am plăcut niciodată, în timp ce pe Costel Alexe, da. Însă și asta e o chestiune ce ține de domeniul istoriei.

”Sunt optimist că vom reuşi să respectăm toate termenele. Înregistrăm progrese importante faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o la jumătatea lunii februarie, la Bruxelles. Chiar mâine, în Parlamentul României, va fi votată o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean, iar Ministerul Mediului susţine această iniţiativă şi eu, în calitate de parlamentar, o voi vota. Totodată, am reuşit să avansăm foarte mult cu dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a trasabilităţii lemnului – SUMAL, cu toate funcţiile noi pe care le-am mai discutat: monitorizare prin GPS în timp real, imagini satelitare, Săptămâna trecută am reuşit să deblocăm o parte dintre funcţiile portalului web Inspectorul Pădurii, care fuseseră blocate, în mod inexplicabil, de fosta guvernare. Chiar dacă lucrăm la noua versiune, cu mult mai multe funcţii – monitorizare prin satelit, coordonate GPS în timp real, încărcarea de fotografii cu transportul la momentul emiterii avizului şi multe altele – am considerat că, până la sfârşitul lunii iunie, când vom implementa noul portal, cel vechi trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. încărcarea de fotografii la momentul emiterii avizului de transport şi multe altele”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Citește și: Liviu Dragnea face urări de după gratii

#News