O frumoasă petrecere a organizat un băiat din Ploiești cu ocazia zilei onomastice. Și nu singur, că un român nu se simte niciodată fericit singur. A decis să mai cheme ceva rude, prieteni, amici, că-i deprimant să nu-ți sărbătorești ziua cu urări reale. Da, există și videocall, și telefon, și platforme de socializare. Avem de toate, chiar avem de toate. Mă întreb câți i-au urat sănătate cu ocazia coronavirusului.

Pentru a multa oară ajung la concluzia unui primar italian, pe care l-aș vota cu și două mâini: „Suntem stresați că stăm acasă… stresați erau bunicii noștri care mergeau la război!”. Frumoasă frază.

Situația asta o vom rezolva împreună, dar separat. Nu, nu e ”fiecare pentru el”, ci, mai mult, e  o luptă individuală pentru fiecare dintre noi. Pentru că o pandemie de solidaritate și de conștientizare poate învinge pandemia care omoară la minut. Care ne omoară.

Nu și în Ploiești:

”La data de 19.03.2020,  organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Ploiești – Secția 3 Poliție au fost seisizate cu privire la faptul că, pe data de 18.03.2020, o persoană care avea obligația de a se afla în izolare la domiciliu nu a respectat măsura impusă de prevenire a răspândirii coronavirusului gripal COVID-19 și a organizat la domiciliul său o petrecere onomastică la care au participat șapte persoane”.

Am obosit să avem acces la informație. Medicii au obosit. Autoritățile au obosit. Petrecăreții nu obosesc. Și nu știu dacă să o mai numesc inconștiență, prostie sau, efectiv, nepăsare și ură. Ură pentru viață. Nepăsare că, probabil, vei da colțul sufocat, cu un furtun gros ca ăla de stropit gradina băgat în plămâni, un aparat care va respira pentru tine. Și nu singur, tu și încă câțiva petrecăreți, petrecăreți care, la rândul lor vor sufoca pe alții. Asta dacă vei avea noroc de vreun pat la terapie intensivă.

Mâine e ziua unui om la care țin enorm. Și, pentru prima dată în mulți ani, nu-l voi putea îmbrățișa real, nu-i voi putea ura prin viu grai ”La mulți ani”, iar cadoul e undeva în șifonier și, pesimismul îmi spune că va rămâne mult timp acolo. Poate pentru că între dragoste și viață, aleg viața. Restul vine de la sine.

Citește și: Confesiunile unui primar vindecat de Coronavirus

#News