L-am rugat și pe un bunic, și pe un vecin, și pe tata. Acum 10 zile, când am ieșit ultima dată ”în societate”, Coronavirusul părea să fie blând și molcom în România. Dar n-am mai ieșit. Excepție? Am fost în Lidl și-am luat câte ceva de mâncare, ca omul care nu are nimic nici în frigider, nici în cămară, că de obicei își face un șandviș, niște cartofi prăjiți pe care îi cumpără câte un kil odată, de la magazinul din colț sau, cel mai des, comandă la pizza. Adică nu aveam nimic-nimicuț. Nici măcar ulei.

Am ieșit acum 10 zile. Acum stau în casă.

Stau în casă pentru că mi-e frică. Și pentru mine, și pentru cei la care țin, cărora, aș putea, inconștient, să le dau ceva nasol. Gen coronavirus. Că n-am de unde ști cine, pe ce a pus mâna, cine pe cine a tușit sau, la fel de bine, cum te lovește ghinionul.

În ideea asta, nu-i pot înțelege pe cei care aleg să iasă din casă, fără motiv imperativ. Doar ca să iasă. În condițiile în care, în România noastră, singurul lucru care poate stopa îmbolnăvirile/morțile (pe lângă medici, dar știm cu toții cam cum e sistemul sanitar românesc) e evitarea contactului social. Să lăsăm virusul să moară de unul singur, de singurătate.

Și nu înțeleg așa:

– Persoanele care ies ZILNIC din casă, ca să-și cumpere pâine, bere, țigări, 1 ou și 2 cepe. Există două variante: ori ieși o dată și-ți iei provizii pentru o săptămână, ori vorbești cu o rudă/un prieten/un vecin să-ți facă o comandă pe net, de absolut tot ce ai nevoie. La Galați, mai nou, se livrează absolut orice: de la carne, lactate și apă, până la prăjituri și pâine. Nu e nevoie să ieși să vezi dacă prețul cepei a scăzut cu un ban sau nu. E nevoie să-ți iei un kil de ceapă, și-ți ajunge. Vrei să vezi prețurile? Uită-te la televizor. Stai în casă.

– Persoanele care ies, doar de dragul de a ieși. Și nu, nu se plimbă solitari, evitându-i pe ceilalți. Nu! Unde văd 1-2 persoane, ȚOPÂC! Și ei! Se bagă-n vorbă, ți se bagă-n suflet, îți respiră adânc și zemos în ceafă, vorbesc tare și cu precipitații și vin aproape, din ce în ce mai aproape, că nu suportă să fie izolați. Știi ce? Ai telefon. Fă video-call până nu mai poți, cu toți vecinii și prietenașii din viața ta, dar păstrează distanța fizică. Stai acasă!

– Persoanele care țin MUSAI să fie fizic prezenți la slujbă și să se și împărtășească. Oricât de mult nu-mi plac mie popii, vina nu e a lor. Ei sunt deștepții care profită de prostia celorlalți. Prost nu e ăla care dă, e ăla care ia. Înțeleg că crezi cu adâncă convingere că dumnezeul tău te va salva, dar în Biblie salvarea e, cică, după moarte. Deci nu te protejează, te aduce mai aproape, mai repede de domnul.

– Persoanele care nu înțeleg că e esențial SĂ STAI ACASĂ. Nu să ieși să te plimbi, nu să te duci la onomastici, nu să saluți entuziast toți vecinii, nu să faci obsesiv-compulsiv cumpărături sau vizite de complezență la farmacie. Pentru că unii poate chiar au nevoie să se aprovizioneze, sau poate viața lor depinde de rețeta aia pe care trebuie s-o cumpere, pe când tu te-ai dus (din nou) să mai iei un Paracetamol la bucată, pentru că te plictiseai singur acasă.

Majoritatea celor din categoriile de mai sus are peste 60 de ani. I-ați rugat pe toți să stea acasă. Sunt bunicii unora, părinții altora. Da, sunt inconștienți și din alte categorii de vârstă. Dar. Dar ăștia de peste 60 de ani, bunicii și părinții noștri, sunt și mai expuși, și mai fragili la virusul ăsta. Și-n unele țări s-a început deja trierea cazurilor în spitale, în funcție de vârstă. Adică moarte sigură.

Nu știu dacă se cred atât de invincibili, pentru c-au evitat la mustață al Doilea Război Mondial (oricum, majoritatea s-a născut la câțiva ani după), dacă sunt sceptici, pentru că ”știu ei mai bine” sau sunt inconștienți. Cu viața lor, și cu a altora.

Mai țineți minte cum, la referendumul Coaliției pentru familie ne îmboldeam, între noi, să mai convingem câte un părinte să stea acasă, să nu se ducă să voteze? Așa mă simt acum. Convingeți-i să stea acasă. Nu mai e vorba de câteva cuvinte în Constituție, nu mai e vorba de toleranță, acceptare, iubire. E vorba de viață. Sau de moarte.

Citește și: La mulți ani de coronavirus! Petrecere frumoasă!

#News