Timișoara va avea restricții de circulație în timpul nopții, din acest weekend

Incidența din ultimele 14 zile a ajuns la 4,49 cazuri Covid la mia de locuitori

Timișoara și alte opt localități din județul Timiș vor avea restricții de circulație pe timpul nopții (carantina de noapte), începând de pe 23 septembrie, ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de Covid în ultimele 14 zile. Decizia a fost luată miercuri, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de subprefectul Ovidiu Drăgăneascu, relatează presa locală. Timișoara devine astfel primul mare oraș din România ce va intra oficial în carantina de noapte, după ce incidența a ajuns la 4,49 cazuri la mia de locuitori. Totodată, alte două localități vor avea carantină de noapte pe toată perioada săptămânii, în acestea rata de infectare a depășit 7,5 cazuri la mia de locuitori.

„În cadrul ședinței de astăzi (n.r. miercuri), UAT Bucovăț și Moravița au fost trecute pe anexa 1, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1000 de locuitori. Municipiul Timișoara, orașul Jimbolia și UAT-urile Dudeștii Noi, Giulvăz, Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Pădureni, Sacoșu Turcesc și Parța au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori și mai mică de 7,5/1000 de locuitori. Totodată orașul Deta și UAT-urile Ohaba Lungă, Orțișoara și Peciu Nou au fost trecute pe anexa 3 cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică de 4/1000 de locuitori. UAT-urile Bethausen, Coșteiu, Curtea, Darova, Jamu Mare, Racovița și Victor Vlad Delamarina au fost trecute pe anexa 4, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică de 3/1000 de locuitori”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.

 Măsuri pentru localitățile în carantina săptămânală

Este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, în intervalul orar 20 – 5, pe întreaga durată a săptămânii.

Excepție la deplasări în intervalul menționat se pot face din următoarele motive:

a) în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;

b) pentru asistență medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanță, precum şi pentru achiziționarea de medicamente;

c) în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dezabilități ori deces al unui membru de familie.

Se propune ca, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5-18 pe întreaga durată a săptămânii. Se propune ca aplicabilitatea măsurii să înceteze atunci când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori.

Prin excepție, în intervalul 18 – 5, operatorii economici să poată activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. În intervalul orar 18 – 5, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Citește și: Ordinul de prelungire a carantinei, în Timișoara, anulat de Curtea de Apel