Vrei să înoți printre gunoaiele altora? Nimic mai simplu. Mergi la mare. Mergi la orice mare. Nu te uita că în titlu e vorba doar de Marea Mediterană.

Desigur, te vei bate cu pumnul în piept că tu ești diferit, că tu ai grijă și că tu nu ești ca alții. În același timp, vei alege lingurițe din plastic, pahare din plastic de unică folosință și vei strâmba din nas când va fi vorba de reciclare. Mai târziu, te vei plânge de lipsa de curățenie și de lipsa de civilizație.

Jan Heikrodt, reporter RTL și voluntar: „Am stat în apă cam 20 de minute și toți ne-am întors la suprafață cu saci plini de gunoaie. Este de necrezut, ai ce strânge la nesfârșit. Imaginați-vă o groapă de gunoi pe fundul mării”.

Povestea, în amănunt:

Jan Heikrodt: „De ce nu vă mulțumiți să stați la plajă și, eventual, să strângeți plasticul de pe nisip?”

Scafandru: „Trebuie să dăm un exemplu, este și gunoiul nostru. Mediterana este una dintre cele mai poluate și mai murdare dintre mările lumii. Cea mai mare parte este plastic și marea problemă e că plasticul pur și simplu nu putrezește”.

George Sarelakos, fondator ale organizației „Aegean Rebreath”: „Situația este chiar gravă din moment ce găsești gunoaie oriunde te scufunzi”.

În medie, un camion plin cu deșeuri ajunge în Marea Mediterană în fiecare minut. Așadar, oricât de mult ar scoate voluntarii, alt gunoi e aruncat în apă în altă parte. Recifurile au ajuns de nerecunoscut din cauza gunoaielor. Turiștii sau localnicii care vin la plajă par să nu bage de seamă și adesea contribuie ei înșiși la agravarea situației.

George Sarelakos: „Am obosit cu atâtea scuze. Noi toți suntem responsabili pentru această problemă, nu guvernul sau politicienii, noi suntem cei care decidem soarta naturii”.

George și ceilalți voluntari nu au de gând să se dea bătuți în fața imensității obiectivului propus. Și, cum zice o vorbă înțeleaptă, linguriță cu linguriță se umple marea. În acest caz, se curăță marea.

Ne relaxăm în gunoaiele altora și în gunoiul propriu. Îl etichetăm drept confort. Îl aruncăm, pentru a ne plânge de el. Îi aplaudăm pe cei care strâng după noi și apăsăm și butonul de Like. Asociem plasticul de unică folosință cu siguranța. Cu evoluția. Și cu era modernă.

Și tot în era modernă, alegem să ne mândrim cu viața confortabilă care distruge confortul viitorului. Gunoi modern.

Citește și: Rik Thijs și un oraș verde pentru un viitor sigur

#News