Copiii pot primi despăgubiri de la TikTok

Rețeaua de socializare, ce face furori în rândul copiilor, trimisă în judecată pentru colectarea datelor personale ale utilizatorilor minori

TikTok, rețeaua de socializare ce face furori în rândul copiilor și tinerilor,  se confruntă cu o plângere în instanță depusă de fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield, cu privire la modul în care platforma colectează și utilizează datele copiilor, relatează BBC.

Reclamația a fost depusă, în numele a milioane de copii din Marea Britanie și UE care au folosit această aplicație. În cazul unui succes în instanță, copiii afectați ar putea primi despăgubiri de mii de euro fiecare.

TikTok, plângere nu are temei

Potrivit plângerii, TikTok preia informațiile personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără avertisment suficient, transparență sau acordul necesar cerut de lege și fără ca copiii sau părinții să știe ce se face cu aceste informații. În replică, TikTok  a precizat „confidențialitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a-i proteja pe toți utilizatorii, în special pe adolescenți. Credem că revendicările nu au temei și intenționăm să ne apărăm din răsputeri.”

Citește și: Nu știi totul despre TikTok, dar TikTok știe totul despre tine

Platforma de socializare și partajare de conținut video, TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar compania-mamă, ByteDance, a făcut profit de miliarde de dolari anul trecut, marea majoritate a acestuia provenind din venituri din publicitate.

Reclamația este lansată în numele tuturor copiilor care au folosit TikTok începând cu 25 mai 2018, indiferent dacă au un cont pe aplicație sau de setările de confidențialitate pe care le-au ales. Minorii care nu doresc să fie reprezentați pot preciza acest lucru. Longfield și-a motivat acțiunea spunând că, deși toate rețelele sociale colectează informații, TikTok a avut politici „excesive” de colectare a datelor.

„TikTok este o platformă socială extrem de populară care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cântecelor și dansurilor se află ceva mult mai sinistru”, a spus Longfield, citată de BBC.

De asemenea aceasta a precizat că părinții au „dreptul să știe” ce informații private sunt colectate prin aceste practici ale TikTok.

Citește și: TikTok, discuție pe tema tendințelor în 2021