25 de persoane arestate și acuzate că doreau să răstoarne Guvernul din Germania

Grupul format din figuri de extremă dreapta şi foşti militari, plănuia să asalteze clădirea Parlamentului, Reichstag-ul

25 de membri şi susţinători ai unei grupări teroriste de extremă dreapta, suspectată că punea la cale o lovitură de stat, au fost reţinuţi miercuri în urma unor raiduri care au avut loc în toată Germania, a comunicat Biroul procurorului federal. Peste 3.000 de agenţi de poliţie şi forţe de securitate din 11 landuri germane au participat la acţiunea de miercuri dimineaţă, potrivit ziare.com.

 Potrivit presei germane, grupul format din figuri de extremă dreapta şi foşti militari, plănuia să asalteze clădirea Parlamentului, Reichstag-ul, şi să preia puterea.

 Suspecţii au fost arestaţi în landurile germane Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hessa, Saxonia Inferioară, Saxonia, Turingia, dar şi în Austria şi Italia, a transmis Biroul procurorului general al Germaniei. Suspecţii sunt acuzaţi că se pregăteau, încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2021, să desfăşoare acţiuni pentru răsturnarea Guvernului de la Berlin. Acţiunile au inclus procurarea de echipamente, recrutarea de noi membri şi organizarea de lecţii de tir. În centrul eforturilor de recrutare se aflau în principal membri ai armatei şi ofiţeri de poliţie, a precizat Biroul procurorului general. 

BAMAD, serviciul de informaţii al armatei germane, a declarat că a colaborat cu procurorii în cadrul anchetei şi a făcut schimb de informaţii cu serviciul naţional de informaţii şi cu anchetatorii federali în perioada premergătoare raidurilor de miercuri.

Un cetăţean german de 71 de ani, autointitulat prinţ şi supranumit Heinrich al XIII-lea, ar fi fost în centrul acestor planuri. Potrivit procurorilor federali, acesta este unul dintre cei doi presupuşi lideri ai reţelei, printre complotişti  fiind membri ai mişcării extremiste Reichsbürger (Cetăţeni ai Reichului),  aflată de mult timp în atenția poliţiei germane din cauza atacurilor violente şi a teoriilor conspiraţioniste şi rasiste pe care le propagă. Aceştia refuză să recunoască statul german modern. Complotiştii îşi stabiliseră deja planurile de a conduce Germania, a declarat Biroul procurorului federal, membrii reţelei fiind încredinţaţi că îşi puteau realiza obiectivele doar prin „mijloace militare şi violenţă împotriva reprezentanţilor statului”, iar acest lucru includea şi comiterea de asasinate.

Avertisment ONU: Un milion de specii, în pericol de dispariție