Avertisment ONU: Un milion de specii, în pericol de dispariție

„Cu apetitul nostru nemărginit pentru o creştere economică necontrolată şi inegală, omenirea a devenit o armă de extincţie în masă”, a declarat Antonio Guterres.

Omenirea a devenit o „armă de extincţie în masă”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Acesta a adăugat că este momentul să se termine „războiul nostru împotriva naturii”. Un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, poluarea şi schimbările climatice accelerând degradarea oceanelor, a declarat secrtarul general al ONU, potrivit digi24.ro.

„Cu apetitul nostru nemărginit pentru o creştere economică necontrolată şi inegală, omenirea a devenit o armă de extincţie în masă”, a declarat Antonio Guterres înainte de începerea Conferinţei ONU pentru Biodiversitate (COP15), care are loc în perioada 7-19 decembrie în oraşul canadian Montreal, organizată de Convenţia ONU privind Diversitatea Biologică.

 Antonio Guterres crede că această conferință este „şansa noastră de a opri această orgie a distrugerii” , cerând ţărilor să ia decizii curajoase.  De la preluarea funcţiei în 2017, Antonio Guterres, fost premier al Portugaliei, a făcut din schimbările climatice prioritatea mandatului său. El a făcut declaraţiile după cele ale premierului canadian, Justin Trudeau, a cărui intervenţie a fost oprită de tamburinele a mai multor reprezentanţi ai unei populaţii indigene locale. „Genocidul băştinaşilor = ecocid”, „Pentru a salva biodiversitatea, nu mai invadaţi pământurile noastre” – erau mesajele care se puteau citi pe un banner, afişate de aceştia timp de câteva minute în aplauzele unora dintre cei prezenţi în sală, înainte de a fi escortaţi, în linişte, spre ieşire .Provocările cu care se confruntă participanţii la COP15 sunt considerabile, un milion de specii fiind ameninţate cu dispariţia, o treime din teritorii fiind grav degradate şi solurile fertile dispar, poluarea şi schimbările climatice accelerând degradarea oceanelor.

Produsele chimice, materialele plastice şi poluarea aerului sufocă pământul, apă şi aerul, încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili provocând haos climatic, de la valuri de căldură şi incendii de vegetaţie până la secete şi inundaţii.

Reprezentanţi ai peste 190 de ţări se întâlnesc între 7 şi 19 decembrie pentru a încerca să încheie un acord pentru natură pe zece ani şi să se evite astfel o a şasea dispariție a speciilor în masă. Rezultatul negocierilor, care acoperă aproximativ douăzeci de obiective menite să salveze ecosistemele până în 2030, rămâne incert.
„Astăzi nu suntem în armonie cu natura, dimpotrivă, cântăm o melodie foarte diferită”, o „cacofonie a haosului cântată cu instrumente de distrugere”, a rezumat secretarul general al ONU.

Un român riscă 10 ani de închisoare pentru furtul unei sticle de scotch de 8.000 de dolari