Tezaur unicat, descoperit în Neamţ de un tânăr pasionat de arheologie

Un tezaur milenar unicat a fost descoperit în Neamţ, datorită unui arheolog detectorist. Tezaurul este format din sute de monede legionare române, podoabe şi arme, toate obiectele găsite fiind predate autorităţilor, după cum prevede legea, potrivit adevarul.ro.

Începând cu 3 decembrie 2022, Sebastian Sandu, membru al Club Detect Metal Roman, este cel mai nou detectorist din Neamţ care are în palmares o descoperire importantă.

El a mai făcut alte descoperiri, dar mai puțin importante. Sebi, după cum îi spun prietenii, are o mică afacere în Roman. El a mers pe dealurile din satul Bucium, comuna Valea Ursului, la un moment dat ţiuitul aparatului anunțând că este ceva. După ce a răscolit pământul, Sebi a scos din pământ 281 de monede legionare din argint cu care erau plătiţi soldaţii romani din vremea împăratului Marc Antoniu (secolul I înainte de Hristos), 52 de monede de bronz, 11 fibule şi alte 14 obiecte de podoabă, cinci vârfuri de săgeţi, un topor din fier. De asemenea, tânărul a mai găsit o verigă cu nodozităţi şi un pinten specific dacilor, care erau folosire la călărie. „Urmează ca experţîi să expertizeze şi să dea detalii despre cele descoperite. Monedele sunt din perioada împăratului Marc Antonio, fiind «bătute» pentru plata legionarilor, care formau elită armatei. Cred că tezaurul de la Bucium a fost format în timp, în urma unor schimburi comerciale, poate a fost un tribut. Cine poate şti“, a declarat inginerul Ovidiu Constantin, preşedintele Club Detect Metal Roman.

Acesta a mai precizat că printre obiectele găsite par a fi şi unele din aur

Potrivit legii, tezaurul a fost predat Primăriei Valea Ursului, acesta urmând să ajungă la Direcţia pentru Patrimoniu Neamţ. Sebi Sandu a precizat că vrea, după expertizare, să primească recompensa pentru descoperire, care ar fi de 30% din valoarea tezaurului. Tot în județul Neamţ, dar pe data de 21 octombrie 2022, Nicu Mură, şi el membru al Club Detect, găsea în comună Icuşeşti, un tezaur unicat, vechi de peste 3000 de ani. Este vorba despre 130 de artefacte, bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule, datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, dar şi un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 I.

 25 de persoane arestate și acuzate că doreau să răstoarne Guvernul din Germania