Bacalaureat

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. La nivel național s-au înscris peste 155.500 de candidați, cu aproximativ 20.000 de mai mulți decât anul trecut. Ministrul Educației, Monica Anisie, a avut sâmbătă o videoconferință cu toate comisiile județene de Bacalaureat. S-a discutat despre instruirea comisiilor și a fost efectuată extragerea preşedinților centrelor de examen și evaluare.

Examenul la Limba și literatura română este primul pe care elevii de liceu îl vor susține în condiții de pandemie. Așa cum s-a întâmplat și la Evaluarea Națională, candidații trebuie mai întâi să treacă de triajul epidemiologic înainte de a ajunge în clase unde vor purta mască.

Examenul de Limba română din cadrul BAC-ului va începe luni la ora 9:00, dar candidații trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Ministerul Educației a anunțat că tuturor elevilor li se va lua temperatura, iar cei care au mai mult de 37,3 grade, chiar și după 3 măsurători, vor fi trimiși acasă. Pentru ei și pentru cei care au fost în izolare, carantină sau nu au putut participa din motive medicale, va fi organizată o sesiune specială, la două săptămâni distanță, prima probă scrisă fiind programată pentru 6 iulie.

Potrivit regulilor publicate în Monitorul Oficial, candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu: telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, notițe, sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Liceenii care refuză să depoziteze obiectele nu vor fi primiți în examenul de BAC. Sălile de examen au fost organizate în așa fel încât candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate. Evident, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze sau să transmită materiale care permit copiatul.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Rezultatele pe care le vor obține absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat din acest an vor fi anonimizate, pe modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională, a anunțat Ministerul Educației. Emiterea codurilor unice în baza cărora fiecare elev în parte și-a putut afla notele de la examene a reprezentat o premieră în istoria învățământului românesc. Procedura a fost introdusă în timpul probelor de Evaluare Națională, ca urmare a unei solicitări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Citește și: Experimentul de la Evaluarea Națională continuă și la BAC

HashtagNews.ro