Ministrul Justiției: „Sunt foarte multe dosare create absolut artificial”

Taxa de timbru poate pune „stop” acestui fenomen

Ministrul Justiției, Stelian Ion consideră că termenele mari de judecare, dar și până la motivarea unor hotărâri ale instanței se datorează unui volum foarte mare de muncă, venit ca urmare a dosarelor „create absolut artificial” de „procesomanii” care blochează activitatea. La România 9 (TVR), Stelian Ion a prezentat și câteva soluții pentru remedierea acestei situații.

„Oamenii interacţionează nemijlocit cu justiţia şi simt pe pielea lor probleme de felul ăsta, când se înghesuiau în arhive, când se amânau dosarele şi se dădeau multe termene, durau şi durează, încă, procesele, ani şi ani de zile. Expertizele de fac greu de multe ori, se motivează foarte, foarte greu din cauza volumului mare de activitate. Au zeci, sute de dosare pe şedinţă, judecătorii, şi asta e o mare problemă, o mare presiune pe ei, de aceea, după o anumită vârstă se simt poate împovăraţi pentru că nu mai au viaţă personală, trebuie să meargă cu dosarele acasă şi să motiveze, ei încontinuu trebuie să facă chestia asta. Nu vreau să le plâng de milă, departe de mine gândul ăsta, sunt convins că există şi neglijenţă, însă e o problemă serioasă”, a declarat Stelian Ion joi seară, la România 9 de la TVR.

Acesta a precizat că există un număr foarte mare de „procese pe nimicuri”, care de altfel împotmolesc judecarea spețelor cu adevărat importante, venind totodată cu soluții pentru deblocarea activității din instanțe, taxa de timbru și relocarea judecătorilor la instanțele supraaglomerate.

„Sunt foarte multe dosare create absolut artificial. Nu vreau să vorbesc neapărat de procesomani, dar avem şi se blochează activitatea. Nu mai ajungi să judeci o speţă importantă pentru că sunt procese pe nimicuri”, a  adăugat ministrul.

Citește și: Ana Birchall îi dă ponturi lui Stelian Ion

#News