Cinci salariate ale unui centru pentru copii cu dizabilităţi din Suceava, reţinute pentru agresarea minorilor

Ele sunt acuzate de acte de violenţă asupra mai multor copii cu dizabilităţi din centru

Arest
Arest sursa foto pixabay

Angajatele unui centru de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi din judeţul Suceava au fost reţinute pentru săvârşirea infracţiunilor de rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, potrivit g4media.ro.

Cele cinci femei sunt acuzate că ar fi exercitat „acte de violenţă asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi aflaţi în centru”.

Ele ar fi lovit cu palma, ar fi tras de păr sau ar fi smucit cinci dintre copiii asistaţi. „Cele cinci inculpate sunt angajate în calitate de terapeuţi în cadrul unui centru aparţinând unei asociaţii înfiinţate cu scopul a integra copii cu dizabilităţi în societate/ şcoală prin terapie recuperatorie. În fapt, în perioada 7-9 august 2023, fiecare dintre cele cinci inculpate, în calitate de terapeuţi, în momente diferite, au exercitat acte de violenţă asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi aflaţi în centru. Actele de violenţă au vizat în total cinci victime minore şi au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reţinut fapte separate, în funcţie de numărul victimelor şi al actelor materiale, comise la date diferite”, se precizează în comunicat. 

Procurorii mai susţin că, în aceeaşi perioadă,” fiecare dintre cele cinci femei au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică şi intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi”.

„În sarcina fiecărei inculpate s-au reţinut fapte separate, în funcţie de numărul victimelor şi al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile şi tratamentele care constituie rele tratamente şi care au fost reţinute în sarcina inculpatelor au vizat în total cinci victime minore şi au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat şi agresiv, ameninţări cu acte de violenţă şi moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacţii autoritare, diverse corecţii fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispoziţiile date”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de Parchet. Anchetatorii susţin că angajatele centrului „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă şi starea de sănătate a victimelor, precum şi de imposibilitatea acestora de a comunica părinţilor traumele la care au fost supuşi din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranţă şi protecţie”. Cele cinci femei urmează să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Traficanți de cocaină, acuzați că transportau droguri în țară în mașini second hand, trimiși în judecată