Primul transplant de uter din Marea Britanie

O femeie în vârstă de 34 de ani a primit uterul surorii sale

Operatie
Operatie sursa foto pixabay

O femeie a primit uterul surorii sale, în primul transplant de acest fel din Marea Britanie. Primitoarea a fost o femeie în vârstă de 34 de ani, iar donatoarea, sora ei în vârstă de 40 de ani, ambele dorind să rămână anonime. Medicii spun că ambele și-au revenit bine după operație, iar sora mai tânără – împreună cu soțul ei – are mai mulți embrioni în depozit, așteptând să fie transferați, potrivit g4media.ro.

O echipă de aproximativ 20 de persoane a efectuat procedurile, care au durat aproximativ 17 ore, în săli de operație alăturate la spitalul Churchill din Oxford în luna februarie.

Sora mai în vârstă avea deja doi copii și își completase familia. Ambele surori locuiesc în Anglia. Profesorul Richard Smith, chirurg ginecolog, care a condus echipa de prelevare a organelor, a cercetat 25 de ani transplantul de uter. El a declarat că a fost un „succes masiv”.  „Totul a fost emoționant. Cred că după aceea am fost cu toții un pic în lacrimi”, a spus medicul. Chirurgul de transplant Isabel Quiroga, care a condus echipa care a implantat uterul, a declarat că primitoarea a fost încântată: „A fost absolut încântată, foarte fericită și speră că va putea avea nu unul, ci doi copii. Uterul ei funcționează perfect și îi monitorizăm foarte atent evoluția”.

 Femeia a avut prima menstruație la două săptămâni după operație. La fel ca alți pacienți cu transplant, ea trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea țesuturilor.

Acestea comportă unele riscuri pentru sănătate pe termen lung, astfel că uterul va fi îndepărtat după maximum două sarcini. Ea s-a născut cu o afecțiune rară, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) de tip 1, în care uterul este absent sau subdezvoltat, dar are ovare funcționale. Înainte de intervenția chirurgicală, a urmat un tratament de fertilitate împreună cu soțul ei, iar ei au opt embrioni în depozit. Amândouă femeile au fost consiliate înainte de operație, iar cazul lor a fost analizat și aprobat de Autoritatea pentru țesuturi umane. Costurile suportate de NHS, estimate la 25.000 de lire sterline, au fost plătite de organizația caritabilă Womb Transplant UK. Mai mult de 30 de angajați implicați în această zi și-au oferit timpul gratuit. MAE, atenționare de călătorie în Italia