Jocurile Olimpice de la Tokyo rămân pe „poziție”

Japonia neagă „raportul de anulare”. Aproximativ 80% din populația niponă nu dorește ca JO să se desfășoare în acest an.

Japonia a rămas fermă pe poziție cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, reprogramate pentru această vară, și neagă rapoartele despre o posibilă anulare, așa cum anunța The Times, transmite Reuters.

Deși o mare parte din Japonia se află în stare de urgență din cauza unui al treilea val de infecții cu noului coronavirus, organizatorii JO de la Tokyo au promis că Jocurile Olimpice vor începe pe 23 iulie, așa cum a fost stabilit anul trecut, când evenimentul a fost amânat din cauza coronavirusului.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că nu există „niciun adevăr” cu privire la anunțul făcut de The Times, conform căruia guvernul a concluzionat în mod privat că JO vor trebui anulate din cauza virusului, urmând să se concentreze pentru următorul an disponibil, adică pentru 2032.

Comitetul de organizare a Jocurilor a respins, de asemenea, raportul, spunând că într-o declarație partenerii săi, inclusiv guvernul și Comitetul Olimpic Internațional (CIO), sunt „pe deplin concentrați” pe găzduirea jocurilor conform programării. „Este foarte dezamăgitor să vedem că The Times dezvoltă o astfel de poveste de tip tabloid cu o sursă de încredere”, a declarat pentru Reuters o sursă din comitetul de organizare.

Temerile populației nipone

Japonia a fost afectată mai puțin de pandemie decât alte economii avansate, însă creșterea alarmantă din ultimele săptămâni au forțat autoritățile să ia măsuri severe. Astfel, în mai multe zone din Japonia, printre care și Tokyo, a fost declarată starea de urgență.

Tokyo a raportat noi cazuri zilnice de coronavirus de peste 1.000 de zile timp de nouă zile consecutive până joi și a stabilit un record într-o singură zi de peste 2.400 de infecții la începutul acestei luni. Totodată există temeri publice cu privire la afluxul de sportivi care ar putea răspândi virusul. Potrivit Reuters, aproximativ 80% din populația niponă nu dorește ca JO să se desfășoare în acest an.

De altfel, JO reprezintă o „piatră de hotar”, atât pentru Japonia, cât și pentru premierul Yoshihide Suga, care a declarat că evenimentul va aduce „speranță și curaj” lumii. Suga a reiterat vineri că Jocurile vor continua așa cum era planificat.

Citește și: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în vară

#News