Podul de la Braila
Podul de la Braila. Sursa foto: economedia

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost obligată de instanță să plătească aproximativ 6 milioane de euro despăgubiri către firma italiană care construiește podul de la Brăila, realizat în proporție de 80%, întârzierile fiind reținute în sarcina autorităților, potrivit ziare.com.

Curtea de Apel București a decis ca CNAIR să suporte pierderile și profitul nerealizat de constructorul podului de la Brăila, firma italiană WeBuild. 

Magistrații au schimbat verdictul primei instanțe, hotărând ca CNAIR să plătească daune de aproape 6 milioane de euro.

„Schimbă în tot sentinţa civilă atacată. Admite cererea de chemare în judecată. Constată că reclamanta este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Obligă pârâta (n.r. CNAIR) la plata către reclamantă a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor şi a profitului nerealizat”, au decis magistrații, pe 15 noiembrie. De asemenea, și cheltuielile de judecată pe care CNAIR trebuie să le plătească firmei italiene sunt mari,  respectiv  576.167,4 de lei,  reprezentând taxa judiciară de timbru.

Pentru a pronunța decizia amintită, Curtea de Apel București a dispus realizarea unei expertize contabile și a două expertize tehnice.

Judecătorii au dorit să știe dacă CNAIR a verificat documentele de proiectare în termenele stabilite în contractul încheiat cu firma italiană , precum și dacă a întârziat proiectul tehnic de execuție. Potrivit expertizei, lucrările la podul de la Brăila au fost întârziate din cauza CNAIR, care nu a efectuat la timp procedurile amintite.

Lucrările la podul de la Brăila sunt realizate în procent de 80%, fiind puțin probabil că acestea să fie finalizate până la sfârșitul anului, așa cum prevedea inițial contractul. Podul va avea doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri. Valoarea totală a proiectului este estimată la 2,65 miliarde de lei, aproximativ 75% din această sumă venind din partea Uniunii Europene.

Ciupercile, folosite pentru producerea ambalajelor ecologice