Violeta Alexandru pune niște cătușe muncitorești pandemiei și explică lipsa de activitate din unele domenii: nu muncim, pentru că păstrăm distanța. Adică nu lucrăm, ca să trăim. Uite că meseria devine, din brățară de aur, o cătușă.

”Din statisticile epidemiologilor, pandemia e în aceest moment ținută în control dar criza nu a trecut in totalitate. Păstrați măsurile de protecție, de prevenție. Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise. Rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii prin acordarea șomajului tehnic. E vorba de activitățile de tip spectacole, concerte cu public de peste 500 de persoane.

Orice fel activitate de acest tip rămâne pentru moment suspendată. E vorba despre restaurantele în spații închise, mall-urile cu suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, transportul aerian.

Condiția minimă e ca respectivul angajat să fi fost 15 zile în această situație. Venim în sprijinul celor care intră acum într-o nouă etapă. Sunt convinsă că cele două părți și-au dat seama că doar împreună vor depăși această criză”, a subliniat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru vorbește despre cum ne-am petrecut pandemia și cum o să petrecem după. Adică, avem de ales cum o să ne plătim noi pe noi, la ce coduri renunțăm și ce bani alegem. Ce fel de șomeri vrem să fim. Nu toți, unii dintre noi. Mai exact cei care vor avea posibilitatea unui șomaj:

”Adică dacă dorește să beneficieze de șomaj tehnic sau de noua măsura de 41,5%. Procedura de plată e aceea de decontare. Angajatorii vor acoperi costurile salariale, respectiv contribuțiile. O altă măsură activă pe care guvernul a susținut-o constă în acordarea unei sume de maxim 50% din salariul unui angajat până ala 2.500 de RON pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă între 21 – 29 sau peste 50 de ani.

Ne așteptăm ca angajatorii să se uite cu atenție la cele două categorii de vârstă și voi face eforturi să popularizez cât mai mult pentru a putea face această decizie a guvernului cât mai cunoscută în țară”, a declarat Violeta Alexandru.

Se calculează vârstele, mai ceva ca-n secția de pediatrie versus secția de noi-născuți. Din nou, totul depinde de noi și de ceva matematică.

Până la urmă, munca înnobilează, dacă nu șomează.

Citește și: Ori la mall, ori la spital! Din 15 iunie aflăm!

#News