Ciupercile, folosite pentru producerea ambalajelor ecologice

Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, sporii de ciuperci sunt cultivați pe o bază de zaț de cafea organică,, pentru producerea ambalajelor ecologice

În oceane va fi mai mult plastic decât peșți, până în anul 2030 spun experții în mediu. Deoarece lumea se sufocă din cauza deșeurilor de plastic, mai mulți tineri belgieni vor să producă ambalaje ecologice din ciuperci, potrivit digi24.ro.


În pivnițele de la Tour&Taxis din Bruxelles, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, sporii de ciuperci sunt cultivați pe o bază de zaț de cafea organică.

În câteva săptămâni, ciupercile ies la suprafață, procesul de cultivare fiind unul curat, fără insecte, paraziți și bacterii. Victor Thomas, inițiatorul proiectului, a declarat că este printre primii care cultivă ciuperci folosind deșeuri organice care provin în principal din orașe. Potrivit inițiatorului proiectului, deocamdată se concentrează doar pe zațul de cafea, dar se dorește folosirea unei diversități de substraturi folosind diferite deșeuri.

” Cu siguranță nu suntem primii care cultivă ciuperci pleurotus, dar aș spune că suntem printre primii care le cultivă folosind deșeuri organice care provin în principal din orașe  Deocamdată, ne concentrăm doar pe zațul de cafea, dar ideea PermaFungi este că, într-o zi, am putea avea o mare diversitate de substraturi folosind diferite deșeuri”, a declarat Victor Thomas.

Ceea ce face posibil acest lucru, după cum explică Victor Thomas, este faptul că ciupercile pot crește pe aproape orice fel de substrat.

Toate componentele de bază, fân, spori de ciuperci și zaț de cafea, sunt amestecate împreună într-un tambur rotativ, unde sunt și pasteurizate pentru a elimina microbii dăunători. De asemenea, și substratul deja folosit are o nouă întrebuințare, fiind curățat din nou și însămânțat cu spori de la o altă ciupercă. Totul e transformat ulterior în panouri de izolație, ambalaje sau chiar abajururi. Deoarece ideea are mult potențial, Comisia Europeană a acordat PermaFungi o subvenție de 2 milioane de euro pentru creșterea producției pentru piața europeană.


Potrivit lui Victor Thomas, inițiatorul proiectului, o astfel de ciupercă poate crește de mii de ori mai repede decât un copac, fiind un avantaj uriaș.

Cultura are nevoie de foarte puțin timp în comparație cu producția industrială, petrochimică sau naturală. PermaFungi este cunoscută pentru ciupercile sale de calitate superioară, în special în magazinele cu produse alimentare ecologice, culturile fiind tăiate zilnic manual. Multe sarcini nu au fost automatizate pentru a crea mai multe locuri de muncă.

Protest al militanților ecologiști la un restaurant din Londra, deținut de Gordon Ramsay