Sancțiuni pentru turiștii care fac mizerie sau distrug ruinele cetății Sarmizegetusa Regia

Autorităţile au decis să schimbe regulile ca să evite distrugerea ruinelor

Mizerie şi indecenţa turiștilor, sunt situaţii cu care s-au confruntat administratorii Sarmizegetusa Regia. Deseori turiştii merg la obiectivul istoric  ca la picnic, fără să şi strângă deșeurile în urma lor. În plus, în căutarea energiei locului, unii vizitatori renunţau chiar şi la haine, motive pentru care responsabilii au decis să schimbe regulile pentru turişti. Astfel, aceștia nu au voie să vină cu scaune sau pături de acasă, ţinuta trebuind să fie una decentă, potrivit observatornews.ro.

După ce s-au confruntat cu numeroase situaţii în care turiştii veneau la Sarmizegetusa ca la un camping, lăsând mizerie în urma lor, autorităţile au decis să schimbe regulile ca să evite distrugerea ruinelor

. Fără scaune, şezlonguri, pături sau saltele aduse de acasă, sunt doar câteva dintre noile reguli pe care trebuie să le respecte cei care vor să viziteze cetatea dacică.  Potrivit lui Răzvan Mateescu, responsabilul știintific al șantierului arheologic Sarmizegetusa Regia, regulamentul a fost elaborat sub toate aspectele sale în aşa fel încât situl arheologic şi monumentul să fie cât mai bine protejate. Alin Henţ, reprezentant Direcția Generală Administrare Monumente și Promovare Turistică, a declarat că o regulă este ca turiştii să nu stea pe iarbă pentru că au fost în trecut cazuri în care lumea a venit şi a făcut picnic, au stat la bronzat şi aşa mai departe. 

Monumentul de la Sarmizegetusa trebuie respectat în primul rând pentru ceea ce este, a mai precizat acesta

.Administratorii au găsit şi soluţii pentru turiştii care „obosesc” în timpul traseului.”Şi avem destule facilităţi unde oamenii pot să stea, avem băncuţe foarte multe unde pot să se relaxeze, să admire peisajul.”, a declarat Alin Henţ, reprezentant Direcția Generală Administrare Monumente și Promovare Turistică.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi între 300 şi 600 de lei, fiind recomandări şi pentru modul în care trebuie să se îmbrace vizitatorii. În condiţiile în care s-a mai întâmplat ca unii turişti să renunţe la haine în situl arheologic sub pretextul unei încărcări cu energia locului, acum e obligatorie ţinuta decentă.

CNAIR, obligată la plata sumei de 6 milioane de euro către constructorul italian al podului de la Brăila