Rușii fug de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin

Biletele la zborurile dus - întors din Rusia s-au vândut rapid

Sursa foto: Pixabay

Anunțul făcut de Vladimir Putin în această dimineață, privind mobilizarea parțială, a stârnit temeri în rândul populației.

Rușilor le este frică de faptul că bărbaţii capabili de luptă nu vor avea voie să părăsească Rusia, relatează Mediafax.

Biletele de avion s-au vândut ca pâinea caldă

Biletele la zborurile dus – întors din Rusia s-au vândut rapid miercuri. Datele Google Trends au arătat o creştere bruscă a căutărilor pentru Aviasales, cel mai popular site rusesc pentru achiziţionarea de bilete de zbor.

Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, în Turcia, şi Erevan, în Armenia, ambele destinaţii care permit ruşilor să intre fără viză, au fost epuizate miercuri, arată datele site-ului. Unele rute cu escală, inclusiv cele de la Moscova la Tbilisi, erau, de asemenea, indisponibile.

Răspunsul țărilor baltice nu a întârziat să apară

Letonia, care este membră a Uniunii Europene şi are graniță cu Rusia, a anunţat public faptul că nu va oferi refugiu ruşilor care fug de mobilizare.

Lituania, țară membră UE, de asemenea, şi vecină cu exclava Kaliningrad, a ridicat nivelul de alertă al forţei de reacţie rapidă a armatei sale. Ministrul apărării, Arvydas Anusauskas a declarat că a fost luată această decizie „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei”.

„Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc şi în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate doar să privească”, a scris ministrul pe Facebook.

Bursele europene, în scădere

Anunțul de miercuri dimineață al șefului de stat rus a afectat și evoluția pieței. Potrivit Reuters, bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.

„Noutăţile din Rusia au făcut ca euro şi lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic faţă de aceste monede europene, dar yenul este şi mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip „safe-haven”, a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.