„Violența și extremismul nu își au locul în America”

Trump a fost achitat, iar în teorie poate să mai candideze pentru un mandat la Casa Albă

Noul președinte la SUA, Joe Biden a reacționat după ce Senatul l-a achitat pe Trump, în procesul în care este acuzat de instigare la violențe, și le cere americanilor să fie vigilenți. „Fiecare dintre noi avem datoria și responsabilitatea ca americani, și mai ales ca lideri, de a apăra adevărul și de a învinge minciunile”, a anunțat Casa Albă.

Acest capitol trist din istoria noastră ne-a amintit că democrația este fragilă. Că trebuie întotdeauna apărată. Că trebuie să fim mereu vigilenți. Violența și extremismul nu își au locul în America. Fiecare dintre noi avem datoria și responsabilitatea ca americani, și mai ales ca lideri, de a apăra adevărul și de a învinge minciunile. Mă gândesc la cei care au rămas curajosi în ziua de ianuarie. Ne gândim la toți cei care și-au pierdut viața, toți cei a căror viață a fost amenințată și toți cei care trăiesc încă astăzi cu teroare prin care au trăit în acea zi. Și următoarea gândire a celor care au demonstrat curajul de a proteja integritatea democrației noastre – democrați și republicani, aleși și judecători, reprezentanți aleși și lucrători la sondaje – înainte și după alegeri.

Joe Biden, președintele SUA

Totodată, Biden a precizat faptul că în votul de sâmbătă din Senat „57 de senatori, inclusiv un număr de 7 republicani, au votat pentru vinovăția fostului președinte Trump, pentru incitarea insurecției mortale în democrația noastră”, însă a adăugat că „deși votul final nu a condus la o condamnare, fondul acuzației nu este contestat”.

Trump a scăpat, încă o dată

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria SUA, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat grație votului senatorilor republicani.

Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”.

„În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să merg mai departe în incredibila noastră călătorie pentru măreţia Americii”, le-a spun Trump susținătorilor săi.

În teorie ar mai putea candida la un mandat, Trump va împlini 75 de ani în iunie. Actualul președinte are 78 de ani, împliniți la scurt timp după alegerile din SUA.

 Citește și: Joe Biden renunța la zidul lui Trump