Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Polițiștii au folosit ADN-ul prelevat de la un nou-născut pentru a-l aresta pe tatăl acestuia pentru o crimă. Infracțiunea ar fi cost comisă cu zeci de ani în urmă, indică Futurism.

O cerere de acces la înregistrările publice, depusă de Oficiul Apărătorului Public din New Jersey și de organizația de știri nonprofit New Jersey Monitor, a forțat statul american să dezvăluie că a folosit, într-adevăr ADN-ul prelevat din proba de sânge a unui nou-născut pentru a-l inculpa pe tatăl acestuia pentru o agresiune sexuală pe care ar fi comis-o în 1996.

Copiilor născuți în Statele Unite începând cu anii 1970 li se prelevează sângele pentru a-i testa de boli

În epoca analizei genetice, aceste mostre pot deveni probe de natură legală.

Analizele obligatorii se fac, adesea, fără acordul părinților. Totuși, aceștia pot invoca motive religioase pentru a refuza procedura.

După prelevare, probele pot fi folosite inclusiv în cercetarea biomedicală. De asemenea, majoritatea statelor nu impun acordul părinților pentru asta.

NJ Monitor a susținut atunci când a intentat prima dată procesul că a fost prima instanță publică cunoscută de utilizare a ADN-ului nou-născutului pentru a inculpa un membru al familiei.

Conform procesului, tatăl neidentificat a aflat că statul a citat cu succes un laborator de stat să folosească ADN-ul copilului său de nouă ani. Procedura a fost aplicată pentru a stabili o baza materială pentru cazul de agresiune sexuală

Bărbatul a aflat despre acest lucru atunci când a fost citat el însuși să facă un test ADN. După, testul s-a dovedit a fi o potrivire cu materialul genetic prelevat de la atacul sexual din 1996.

În cadrul procesului, Biroul Apărătorului Public din NJ a spus că este de părere că modul în care este utilizat ADN-ul nou-născutului pentru a obține acces la materialul genetic al tatălui a reprezentat un caz de ”percheziție ilegală”, iar biroul încearcă acum să afle cât de des folosește poliția ADN în aceste situații.