Foto: Facebook/Teatrul
Foto: Facebook/Teatrul "Toma Caragiu"

Toma Caragiu s-a născut pe data de 21 august 1925, în Grecia. A fost un actor actor român de origine aromână, cunoscut pentru rolurile sale de comedie.

După primii ani de viață petrecuți în Grecia, Toma Caragiu s-a refugiat, împreună cu familia, în Cadrilater, pe atunci în România.

După o serie de peregrinări, se stabilesc în Ploiești. Aici, tânărul Toma termină liceul.

La vârsta de 28 de ani, după ce anterior a fost angajat în trupa Teatrului Național din București, apoi a Teatrului de Stat din Constanța, este numit în funcția de director al Teatrului de Stat din Ploiești. Actorul se va afla pe această poziție pentru următorii 12 ani.

Actorul s-a numărat printre victimele cutremurului din 4 martie 1977

În seara fatidică de 4 martie 1977, artistul îl avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț. Acesta venise să sărbătorească finalizarea filmului său ”Gloria nu cîntă”, în care maestrul juca rolul principal.

Imobilul în care locuia (blocul Continental) a fost distrus de cutremur până la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II). Cei doi au fost surprinși încercând să fugă pe scări. În urma seismului puternic, ambii au fost prinși între dărâmături. Trupul actorului a fost găsit la șase zile după cutremur, în data de 10 martie.

Funeraliile au avut loc a doua zi, pe 11 martie 1977. Mormântul maestului se află în Cimitirul Bellu din București.

Wikipedia: Cimitirul Bellu – (Mormântul lui Toma Caragiu), București

Pentru a onora actorului, Teatrul ”Toma Caragiu” Ploiești îl va omagia astăzi pe maestru. Evenimentul a fost descris ca ”o umilă reverență în față personalității exemplare a marelui artist”

Pe parcursul întregii zile, aleea pietonală din fața teatrului se va impregna cu frânturi din sufletul celui al cărui nume îl poartă și va găzdui o expoziție fotodocumentară ce prezintă imagini care au imortalizat o parte din marile roluri ale lui Toma Caragiu din spectacole montate de regizori de renume pe scena teatrului ploieștean și pe scenele unor importante instituții teatrale din București”, au transmis reprezentanții instituției, potrivit Ziarul Prahova.

Potrivit comunicatului, ziua se va încheia cu proiecția unui material video- un album vizual ce va reuni unele dintre celebrele sale monologuri, dar și scenete în care i-a avut parteneri pe Marin Moraru, Tamara Buciuceanu-Botez, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu sau Mircea Diaconu.

Proiecția va putea fi vizionată începând cu ora 20.00, într-un spațiu special amenajat la intrarea în Teatrul „Toma Caragiu”.