44 ani de la cutremurul din 1977, cel care i-a schimbat pe români pentru totdeauna

Cutremurul de acum 44 ani a durat 56 de secunde lungi - ultimele 56 de secunde din viețile a 1.578 de oameni (1.391 doar din București)

Cel mai mare cutremur al epocii moderne, din România, s-a produs acum 44 ani, în data de 4 martie 1977, într-o seară de vineri, la ora 21:22:22. O coincidență stranie de cifre care i-a schimbat pe locuitorii României pentru totdeauna. Cu epicentrul în Vrancea, cutremurul de acum 44 ani avea să fie simțit în aproape toată Europa de Est, inclusiv până în Moscova și Sankt Petersburg. De altfel, unda seismică s-a propagat cu o așa înverșunare încât aveau să se dărâme inclusiv două blocuri din Bulgaria și să moară aproximativ 100 de cetățeni bulgari.

44 ani de când România suferă de fobii

Orice om născut înainte de 1977 a trăit pe pielea lui cutremurul, așa cum orice om născut după acea dată știe povestea cu lux de amănunte. O fobie a părinților și bunicilor care îți era transmisă aproape genetic. Creșteai cu ea, o dezvoltai, iar la cel mai mic cutremur simțit, îți aminteai de cel din 1977, parcă ai fi trăit chiar tu în acele timpuri. Ce-i drept, nici presa românească n-a ajutat prea mult psihicul românului să scape de psihoze, hiperbolizând orice zgâlțâială de 2-3 grade în titluri bombastice, menite să le aducă lor audiență, iar ție groază.

Numele lui Toma Caragiu, aproape sinonim cu ’77

Atunci când aduci vorba despre cutremurul din 1977, nu ai cum să nu-ți amintești și despre de marele actor Toma Caragiu, ori de modul tragic în care a sfârșit. În seara de 4 martie, îndrăgitul actor de comedie îl avea în vizită pe prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneț, venit să sărbătorească finalizarea filmului „Gloria nu Cîntă”, în care Caragiu juca rolul principal. Blocul Continental, cel în care locuia actorul, a fost distrus de cutremur până la etajul al treilea. Cei doi au fost surprinși încercând să fugă pe scări, urmând să rămână captivi între dărâmături. Trupul lui Toma Caragiu a fost găsit la șase zile după cutremur. Regizorul Bocaneț a decedat, la rându-i, în acea seară.

Tot în aceeași seară avea să moară și cântăreața Doina Badea, la vârsta de numai 37 ani, împreună cu soțul acesteia.

Cutremurul de acum 44 ani a durat 56 de secunde lungi – ultimele 56 de secunde din viețile a 1.578 de oameni (1.391 doar din București).

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 7.3 în Noua Zeelandă

Citește și: Cutremur puternic, resimțit în Grecia