Operatorul român în turism, Dan Anghelescu face o radiografie a Greciei pe vreme de pandemie. Și nu a țării, ci a locuitorilor. Și, până la urmă, nu a tuturor locuitorilor, ci a celor care trăiesc din turism.

Am citit multe despre Grecia în 2020. Am aflat mai multe informații decât într-o viață întreagă. Grecia poate fi foarte versatilă când e vorba de câștig. Se schimbă de la zi la zi. Chiar de la oră la oră. A încurajat, s-a panicat, a promis testări, a spus ”nu” restricțiilor și a conclus că e nevoie de restricții.

Mai nou, discuția se axează pe atitudinea grecilor în fața turiștilor români:

”Părerea mea este că Grecia nu vrea românii care vin cu autocarul. Numai la Kulata este problema asta, cu controalele foarte strice. Dacă te duci cu avionul nu trebuie să ai nici un test.

S-a demonstrat statistic că cei mai mulți care au fost infectați sunt dintre turiștii care au venit cu autocarul și cu mașină.

Eu cred că vor să taie turismul ieftin și individual. Pentru că acest segment este format din turiști care plătesc puțin și este riscul foarte mare. Sunt turiștii care cheltuie puțin, se plimbă mult și riscul de infecție este destul de mare”, a afirmat Dan Anghelescu.

E un fel de alba-neagra. Doar că pariurile și jocurile pot fi periculoase. Și, își asumă Grecia răspunderea în jocul din 2020?

”Este normal când vezi cu câte sute de cazuri pe zi crește numărul la noi să se îngrijoreze și ei. Nici ei nu au capacitatea să facă față unui val mai mare de epidemie. Au ajuns la concluzia că vama terestră trebuie mai bine monitorizată decât cea aeriană, dar asta nu înseamnă că, într-o perioada următoare scurtă, nu vor da drumul și la celelalte puncte de frontieră.

Vor da drumul și la Makaza, numai că acolo e problema de IT că nu au cu ce să-ți citească QR Code-ul.

Ar fi fost mai înțelept, pentru simplul fapt că știau că în România îți dau răspunsul la test în 72 de ore și îți pun condiția că testul să fie făcut cu maximum 72 de ore înainte”, a mai spus specialistul.

E greu să găsești echilibrul. Să ai câștig în turism, să respecți legea și să oferi și garanția că turistul nu se va îmbolnăvi. Sau că nu va infecta pe alții. Și asta depinde și de români, și de greci:

”Și ei că și noi, trebuie să găsească un echilibru între economie și riscul de infectare cât mai mare. Nu putea să anchida de tot turismul din partea de nord a țării pentru că altfel ar fi avut proteste. Așa că au găsit această soluție”, a conchis Dan Anghelescu.

Citește și: Țara care te plătește în valută, dacă iei coronavirus

#News