Israel se relaxează, la exact un an de la primul caz de Covid

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a fost aspru criticat pentru cele trei mari lockdown-uri, care ulterior s-au dovedit a fi eficiente

La un an de la începutul pandemiei, Israel se va redeschide, încet-încet, după ce aproape jumătate din populație a fost vaccinată. Rata infectărilor din Israel a scăzut cu 95,8% în rândul persoanelor vaccinate.

Astfel, statul Israel și-a redeschis în cursul zilei de astăzi mai multe domenii ale economiei, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, țara va reuși să revină la vechile obiceiuri, cele de dinainte de pandemia de Coronavirus, notează Reuters.

Perseverența statului Israel a dat roade

Cu toate că anumite sectoare din economie se vor redeschide, ca de exemplu magazinele, locurile de agrement, sălile de sport și teatrele, Israel rămâne precaut și limitează, în continuare, numărul de persoane care pot participa la diverse evenimente. În plus, măsurile de distanțare socială sunt încă în „în picioare”, dansul fiind interzis la sălile de banchet, în timp ce sinagogile, moscheile sau bisericile au capacitatea redusă la jumătate. Persoanele care s-au vaccinat, ori s-au vindecat de Covid-19 beneficiază de „Green Pass”, un fel de bilet de voie dat de Ministerul Sănătății.

Israelul a administrat minim o doză de vaccin Pfizer la o rată aproximativă de 45% din populația de 9 milioane de cetățeni, potrivit declarațiilor Ministerului Sănătății, așadar cazurile de infectare s-ar fi redus cu 95,8% după administrarea rapelului, conform aceleiași sursei citate.

Israelul a înregistrat în jur de 740.000 de cazuri și 5.500 de decese cauzate de Covid-19, guvernul condus de Benjamin Netanyahu fiind aspru criticat pentru cele trei mari lockdown-uri, care ulterior s-au dovedit a fi eficiente. Prim-ministrul a dat garanții că nu va exista și un al patrulea lockdown.

La exact la un an de la primul caz de Covid descoperit dîn Israel, relaxarea de astăzi ar putea face parte dintr-un plan electoral amplu. Luna viitoare, premierul Benjamin Netanyahu se pregătește să fie reales.

Citește și: Israel avertizează administrația Biden să nu readucă SUA în Acordul Nuclear Iranian