Bariera dintre umor și blasfemie: deosebit de fină. Umorul lezează sau relaxează. Umorul aduce un zâmbet sau distruge. Dar, cel mai important, umorul este extrem de subiectiv. Ce mă distrează pe mine te poate ofensa pe tine, iar ceea ce mie mi se pare de prost gust poate fi trecut cu vederea de alții. Există umor de calitate, așa cum există glume proaste, există ridiculizare, așa cum există și sintagma ”nu te supăra, frate”. Era cândva un joc pentru copii.

Au trecut 5 ani de la alt joc: jocul de-a Dumnezeu. Au decis unii că dețin puterea supremă și că au drept de viață și de moarte. Au decis cine merită să trăiscă și cine nu. Și au decis că judecata de pe pământ este mai interesantă decât cea dictată de cărțile cu sfinți și profeți.

Ce se judecă acum? Vina, fapta și micii dumnezei. Procesul privind atentatele comise în ianuarie 2015 în Franta nu a suportat amânare. Acesta a început miercuri la tribunalul specializat de la Paris, la peste cinci ani de la sângeroasele atacuri jihadiste împotriva publicației Charlie Hebdo.

Pentru o pagină de umor au plătit cu viața 17 persoane. Pentru aceeași pagină, paisprezece acuzați sunt urmăriți în acest dosar.

”Să nu ne fie frică, nici de terorism, nici de libertate”, a îndemnat avocatul revistei satirice Charlie Hebdo, Richard Malka, la intrarea în sala. ”În fond, spiritul lui Charlie este acesta: să refuzi să renunți la libertăți, (să refuzi) să renunți la a râde, (să refuzi) să renunți chiar și la blasfemie.

”Această este o alegere curajoasă, o alegere demnă (…) o afirmare foarte puternică a libertății lor de exprimare, a refuzului lor de a se lasă intimidați”, a salutat Christophe Deloire, președintele organizației Reporteri fără Frontiere (RSF).

Și, în final, o altfel de răzbunare: săptămânalului satiric Charlie Hebdo publică din nou caricaturile cu profetul Mahomed, care l-au transformat în ținta jihadiștilor în urmă cu cinci ani.

Mohamed poartă o bombă în loc de turban, ofensații amenință redacția, iar redacția insistă asupra umorului. Până la urmă, umor sau blasfemie? Și, mai mult decât atât, blasfemia cui?

Citește și: Leonard Cohen nu ar vota cu Trump nici din mormânt

#News