Proteste în Ungaria față de Guvernul Orban

„Condițiile de muncă ale profesorilor sunt umilitoare"au spus protestatarii.

Mii de oameni au ieșit în stradă duminică, la Budapesta, pentru a protesta faţă de Guvern. Manifestanţii, printre care s-au numărat profesori şi studenţi, au cerut salarii mai mari pentru profesori şi stoparea creşterii inflaţiei. Protestatarii aveau pancarte pe care scria “Orban, dispari” şi “Fără profesori nu este viitor”, potrivit digi24.ro.

Protestul a avut loc la câteva ore după ce Viktor Orban a promis să menţină stabilitatea economică şi menţinerea unui plafon în ceea ce priveşte facturile la energie, chiar dacă Uniunea Europeană se afundă “într-o criză economică”

La cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de Guvern, manifestanţii au reclamat faptul că guvernanţii i-au dezamăgit pe profesori oferindu-le salarii mici în condițiile în care inflaţia a devenit “de nesuportat”. “Sunt aici pentru copiii mei. Este necesară o schimbare”, a afirmat Gyongyi Bereczky, poştaş. “Această inflaţie… nu mai putem economisi bani, pur şi simplu nu facem faţă preţurilor”.

Profesorii şi studenţii au cerut salarii mai mari, o soluţie pentru lipsa de profesori şi dreptul de a face grevă

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul. Ei sunt furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care reduce drastic dreptul la grevă. De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Numărul posturilor de cadre didactice neocupate în şcolile primare şi secundare din Ungaria a explodat, trecând de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit ultimelor date oficiale. Profesorii se plâng de asemenea că au fost excluşi de la ajutoarele guvernamentale acordate altor grupuri, ca pensionarii şi medicii, înaintea de realegerea premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie. Guvernul afirmă că nu va putea satisface revendicările profesorilor decât dacă Uniunea Europeană va debloca miliarde de euro din fondurile de redresare în perioada post-pandemie, pentru moment blocate în continuare.

Miting împotriva violenței domestice, organizat în București