Israel avertizează administrația Biden să nu readucă SUA în Acordul Nuclear Iranian

O reîmprietenire a Statelor Unite ale Americii cu Iranul ar putea însemna o deteriorare a relațiilor cu Israel

Armata din Israel are intenția de a modifica planurile de cotracarare a programului atomic al Iranului, a declarat comandantul Statului Major israelian, locotenent-generalul Aviv Kohavi, potrivit Mediafax.

Astfel, comandatul a vorbit despre planuri noi, menite să pună stop unei eventuale tentative care ar putea veni din partea Iranului, de a fabrica o bombă nucleară. „Studiem aceste planuri şi le vom dezvolta de-a lungul anului următor”, a declarat locotenent-generalul Aviv Kohavi, citat de cotidianul Times of Israel.

Israel, mesaj pentru Joe Biden

Întrucât preşedintele Joe Biden a semnalat faptul că Statele Unite ar putea să se alăture din nou Acordului Nuclear Iranian, în cazul în care administraţia de la Teheran revine la respectarea strictă a tratatului, oficialii din Israel au emis un avertisment, cerându-le americanilor să reconsidere o astfel de acțiune. „Vreau să îmi exprim poziţia pe care o transmit tuturor colegilor cu care mă întâlnesc, din întreaga lume: revenirea la Acordul nuclear din 2015 sau chiar la un acord care este similar dar are unele îmbunătăţiri este un lucru rău, nu este un lucru bun”, a spus Aviv Kohav.

În contrapartidă, reprezentanții americani au spus eventualul acord va fi folosit ca „platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic” (Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii).

În momentul de față, relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, revenirea, în anumite condiții, la Acord, fiind metoda președintelui Biden de reîmprietenire cu Iranul. Cu toate astea, o reîmprietenire cu Iranul ar putea însemna o deteriorare a relațiilor cu Israel.

Citește și: Merkel, dispusă să reia legăturile de prietenie cu SUA