Vaccin anti-Covid: ce trebuie să știi despre acesta

Acesta nu ar trebui administrat dacă persoana în cauză prezintă alergie „la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin”

Vaccin anti-Covid, prospect și contraindicații

Încă de la apariția pe piață a vaccinului anti-Covid, oamenii s-au întrebat ce efecte adverse ar putea acesta să aibă, având în vedere rapiditatea cu care a fost implementat pe piață, anumiți sceptici sugerând inclusiv faptul că nu ar fi fost timp suficient pentru testarea prealabilă a efectelor secundare pe care vaccinul le-ar putea avea asupra organismului uman, în raport cu anomaliile medicale ale fiecărui individ, în parte.

Potrivit prospectului, vaccinul anti-Covid stimulează sistemul imunitar și acționează prin determinarea organismului să producă anticorpi, stopând infectarea cu COVID-19. Vaccinul Moderna, spre exemplu, utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucțiuni, pe care, ulterior, celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus.

Ce trebuie știut înainte de administrarea vaccinului

Astfel, din prospect aflăm că acesta NU TREBUIE administrat dacă persoana în cauză prezintă alergie „la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin”. Mai exact, vorbim despre următoarele substanțe prezente în componența vaccinului: lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Contraindicații vaccin anti-Covid, conform prospectului

  • Ați avut orice reacție alergică severă, care v-a pus viața în pericol, după orice alt vaccin
    administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat anterior COVID-19 Vaccine Moderna.
  • Aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis
  • Ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut
  • Aveți o tulburare de sângerare
  • Aveți febră mare sau infecție severă; cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți
    febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, de ex,emplu o răceală.
  • Aveți oricare altă boală gravă
  • Aveți anxietate legată de administrarea de injecții

Prospectul vaccinului poate fi descărcat și consultat în întregime de aici:

De asemenea, înainte de administrarea vaccinului, poate n-ar fi rău să vă consultați medicul de familie, cel care deține toate informațiile medicale despre starea dumneavoastră de sănătate și despre evnetualele alergii pe care le puteți dezvolta, în contextul substanțelor existente în compornența vaccinului.

În momentul de față, în țara noastră se folosesc vaccinuri provenite de la două firme: Pfizer-BioNTech și Moderna. În viitorul apropiat vom beneficia, de asemenea, și de vaccinul produse de AstraZeneca, conform declarațiilor oficialilor responsabili.

Orice informare cu privire la campania de vaccinare se va face din surse oficiale.

Citește și: Gheorghiță: „Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin”