Gheorghiță: „Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin”

Soluția pentru a nu afecta campania de vaccinare este de amânare cu 10 zile a programărilor, începând cu 28 ianuarie

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că România are în acest moment un deficit de 117 mii de doze de vaccin împotriva Covid, din cauza alocării a unui număr mai mic de doze decât erau programate, potrivit protocoalelor. Totodată, Gheorghiță a venit și cu o soluțe pentru a putea continua campania, fără a afecta doza de rapel, astfel că persoanele programate începând din 28 ianuarie vor fi amânate cu 10 zile.    

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepționat cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 de doze. Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și respectiv a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, persoanele nedeplasabile de la domiciliu, va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza unu, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării, din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale”, a declarat Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă de la Guvern.

Reprogramarea se face automat în platforma de programare pentru vaccinare, iar persoanele programate vor fi informate prin sms sau email.

„Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește și: Nicușor Dan remarcă legătura dintre bugetul local și campania de vaccinare