Vrei nu vrei, mai răcești, îți mai rupi un picior, mai iei un virus dubios sau îl fabrici tu însuți, chestii uzuale și de bun simț.

Într-o lume normală și civilizată se insistă pe controale medicale anuale, ba un vaccin, ba chiar carantină și tratament dacă avem de-a face cu un real pericol.

În România, mai greu la partea asta. Acuzăm sistemul medical, dar ne lăudăm cu boli demodate din`28, insistăm pe nevaccinarea copiilor și ne tratăm cu ierburi, post și rugăciune. Dar, na. Țară mică și subdezvoltată, fără acces la educație și săpun.

Vrei nu vrei, românul se îmbolnăvește. Dar nu, românul nu se tratează. Românu-i bun și ospitalier și darnic și alege să împartă bacteriile cu alți români buni și ospitalieri, români care primesc cu brațele deschise bacteria orfană.

Și, mai mult, se roagă. În biserică. Că poate trece.

Cam așa și cu Coreea de Sud. Cum mentalitatea neaoș românescă nu ține cont de granițe, o femeie evlavioasă foc a infectat vreo 90 de inși. Unde? În biserică. Cum? În vreo patru slujbe. Cu ce? Ceva finuț, coronavirus. Treaba aia drăgălașă care a omorât doar în China vreo 2.100 de oameni.

Da, pentru că o slujbă și-un singur pupat de icoană nu e niciodată îndeajuns, în vreo patru slujbe și câteva zeci de rugăciuni, orașul Daegu a devenit scenariu de apocalipsă zombi. Adică totul e închis, totul arată ca după bombardament, oamenii sunt baricadați în case și primarul nu are altă soluție decât statul acasă: ”Ne aflăm într-o criză fără precedent. Le-am cerut să stea acasă, izolaţi de familiile lor”.

Enoriașa care a răspândit cu credință și multă dragoste de aproapele virusul a contracarat: ”Am crezut că sunt doar răcită”.

Citește și: Cazurile de îmbolnăviri, în scădere. Coronavirus pierde teren

Și-acum, stau eu strâmb și judec drept: dacă ai febră timp de o săptămână, refuzi să fii testată, te simți rău, ești informată de răspândirea cu coronavirus, chiar îți arde de mers la biserică?

Sau poate asta e soluția. Să mai ridicăm niște biserici peste tot în lume și scăpăm de toate bolile.

Pariu că mulți români ar fi arhitecți.

#News