Yasmin Levy va concerta în Bucureşti, la Sala Palatului, pe 11 decembrie

Legenda muzicii Sephardy

Sursa foto: Twitter/Yasmin Levy

Yasmin Levy va fi prezentă la București pe 11 decembrie 2022, arată un comunicat transmis AGERPRES. Ea va concerta la Sala Palatului, alături de chitaristul său şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, formată din peste 80 de artişti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Biletele pentru spectacol pornesc de la 135 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua IaBilet.ro.

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole

Născută în Bakaa, Ierusalim, la 23 decembrie 1975, Yasmin Levy este cetățeană a relativ noului stat Israel. Muzica ei însă are o vechime de sute și sute de ani. Cântă în ladino, vechea limbă (un amestec de ebraică și spaniolă) a evreilor sefarzi.

În rândul comunităților de evrei sefarzi din Africa de Nord, Turcia, Balcani și Orientul Mijlociu, ladino a supraviețuit ca limbă până când a dispărut aproape complet în secolul XX.

Tatăl ei, Yitzhak Levy, a fost numit șef al departamentului de ladino de la Radioul Național din Israel. Astfel, a putut lupta pentru a înregistra limba și cântecele evreilor sefarzi. În cele din urmă, a compilat patru cărți de cântece ladine, din care Yasmin Levy se inspiră.

Reconcilierea muzicală a istoriei

„Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligaţi să părăsească teritoriul iberic.

Textul acestor cântece este în ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri, în care apar însă şi influenţe din alte limbi. În plus, sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco, amestecând în acelaşi timp influenţe din Orientul Mijlociu.

Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure şi evreu-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o ‘reconciliere muzicală’ a istoriei”, a declarat Yasmin Levy.

Citește și Seceta a afectat peste 600.000 de hectare cultivate, în 2022