Deși PSD se chinuie cu tot dinadinsul să stopeze alegerea primarilor în două tururi, iată că Guvernul Orban nu se lasă, riscând chiar moțiunea de cenzură cu care cei de la PSD tot amenință.

În plus, același proiect de lege prevede și eliminarea turismului electoral, prin asigurarea că cei ce vor vota sunt rezidenți ai localității pentru care votează, de cel puțin trei luni. Oare ce părere va avea PSD despre acest amendament nou adăugat ce urmează să fie trimis în Parlament?

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de <<turism electoral>>.”

#News