Italienii primesc bonusuri pentru cumpărarea de motociclete și scutere

Guvernul din Italia vrea să încurajeze mobilitatea electrică.

Guvernul din Italia a alocat 20 de milioane de euro pentru acordarea unui ecobonus pentru cumpărarea de motociclete și scutere, scopul fiind încurajarea mobilității electrice.

Începând cu data de 19 octombrie 2022, platforma ecobonus.mise.gov.it se va redeschide, distribuitorii putând rezerva stimulente pentru achiziționarea de mopede și motociclete electrice.

Refinanțarea stimulentelor de către Ministerul Dezvoltării Economice a fost prevăzută în Decretul de simplificare, contribuția putând fi solicitată de toți cei care cumpără un vehicul electric nou, din categoriile L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e, direct vânzătorului. Valoarea contribuției se calculează în funcție de procentul din prețul de achiziție, respectiv de 30% pentru achizițiile fără casare și de 40% pentru cele cu casare, potrivit romaniatv.net.

Pentru a putea beneficia de stimulente, vehiculele achiziționate trebuie să fie noi, electrice sau hibrid, să fie cumpărate și înmatriculate în Italia. Scopul programului este încurajarea achiziționarii vehiculelor electrice, în special a motocicletelor, scuterelor și cvadriciclurilor. Contribuția fără dezmembrare este de 30% din prețul de achiziție, limita fiind de 3.000 de euro. Reducerea se aplică în momentul achiziționării mopedelor și motocicletelor electrice sau hibride, cu două, trei sau patru roți, fără limită de putere, vehiculul putând fi achiziționat și prin leasing. Stimulentul permite economisirea unei sume mari de bani, indiferent de vehiculul ales.

Un scuter de 2.990 de euro costă 2.093 de euro cu aplicarea ecobonusului în timp ce prețul unei motociclete de 22.080 de euro la care se aplică ecobonusul ajunge la 19.080 de euro.

După ce distribuitorii se înregistrează în zona care le este dedicată pe platformă, ei pot rezerva contribuțiile pentru fiecare vehicul în parte, obținând, în funcție de disponibilitatea resurselor, o chitanță de înregistrare a rezervării. Distribuitorul plătește contribuția clientului său prin compensarea prețului de achiziție, producătorii sau importatorii vehiculului trebuind să ramburseze vânzătorului valoarea contribuției și apoi să o recupereze sub forma unui credit fiscal. După ce vânzătorii se înregistrează în zona fiscală care le este dedicată pe platforma Mise, ei pot rezerva contribuțiile pentru fiecare vehicul în parte, obținând o chitanță de înregistrare a rezervării, în funcție de disponibilitatea resurselor. Aceștia trebuie să confirme în termen de 180 de zile de la rezervare, comunicând numărul de înmatriculare al noului vehicul livrat și anexând documentația necesară.

Prima ediţie a concursului de produs palincă „Transylvanian Spirit”, organizat în municipiul Sfântu Gheorghe