Dosar penal pentru dezinformare făcută pe rețelele de socializare

O femeie din Piatra Neamț susținea că spitalul modular ATI este gol

Poliţiştii din Neamţ au întocmit un dosar penal după ce o persoană a afirmat, într-o filmare postată pe o reţea de socializare, că spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ este gol, relatează Agerpres. Astfel de afirmații nu fac altceva decât să dea românilor un sentiment și mai profund de neîncredere în sistem, fie că vorbim de cel de sănătate sau de societate, per ansamblu său.

„Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra-Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Neamţ precizează că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.

Concret, pe 14 octombrie, o femeie din Piatra-Neamţ a făcut un live pe Facebook în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi a afirmat că spitalul modular ATI este gol. Potrivit conducerii spitalului, în ziua respectivă erau internaţi 25 de pacienţi în stare gravă în secţia ATI.

Acesta este primul demers în acest sens făcut de autorități, în contextul în care voci „avizate” susțin cât este „ziua de lungă” că statul ne vrea răul, că vaccinarea este una experimentală sau că nu se moare din cauza Covid.

„Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toții, dar când îți ies oameni care n-au nicio bază științifică și comentează lucruri la care nu se pricep și vin cu informații false, cu informații denaturate, într-o țară în care s-a ajuns la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi – da, continuăm să-i lăsăm să-și bată joc de orice decizie care se ia sau, măcar acolo unde transmiterea se face prin canale ale mass-mediei, acolo să se gândească – n-am zis că noi o s-o facem, ci să se gândească  – respectivele canale dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ceea ce vedem în țară. Pentru că, în final, acest microfon le este oferit de cineva care le spune „vă rugăm, spuneți” și această situație deja a avut un impact major în România și acest impact este ce vedem acum”, a explicat Raed Arafat, potrivit Digi24.

Potrivit Art 404 din Codul Penal, comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Citește și: Diana Șoșoacă și spectacolul morții de la „Nasta”