Primăria Galați, cea fără nume până în aprilie, va avea ample lucrări de amenajare, printre care și un gard de 2 metri, din beton și fier forjat, dublat de gard viu, potrivit ziarului Viața Liberă. Până aici, nimic neobișnuit, doar că prețurile acestor lucrări, la un sediu inaugurat în urmă cu numai patru ani, este unul foarte mare, de aproape o sută de mii de lei. 95.820 de lei mai exact, iar sursa de finanțare o reprezintă bugetul local.

În proiectul de hotărâre se arată că sediul Primăriei este proprietatea publică a municipiului: „În prezent terenul aferent imobilului este împrejmuit parțial. Latura de sud necesită completarea împrejmuirii deoarece creează disconfort atât vizual, cât şi funcțional”.

Iar acest lucru se întâmplă în orașul în care gardurile stau să cadă, nu contează că vorbim de cimitire, sau deja au făcut acest lucru, iar urmarea a fost un copil care a decedat, și nimeni nu este vinovat.

Citește și: La Galați, un copil de 10 ani a murit pe terenul de sport

În orașul în care produsul final al „proiectelor de modernizare” iese total diferit de randare, în care stâlpii apar în mijlocul pistelor de biciclete sau în cel al trotuarelor, în care zonele aflate în reabilitare sunt invadate de bile puse pe marginea trotuarelor. Pentru a împiedica șoferii să urce cu mașinile pe trotuare, dar se pare și pentru a se împiedica pietonii, fiind foarte multe. Și deloc ieftine, cele din zona centrală ajungând la valoarea de 275,14 lei, fără TVA, potrivit unui comunicat al PMG, citat de presa locală.

 Primăria, colosul de oțel și sticlă din zona istorică

Gardul de la care am pornit discuția va fi format din soclu plin, placare plăci ceramice, cu închideri din panouri fier forjat pe latura de sud, gard ce va fi dublat cu un gard viu, pe o lungime de aproape 37 de metri și va porni din spatele Casei Serfiotti, distanța dintre cele două clădiri fiind de aproximativ un metru.

Zona pe care urmează să fie contruit gardul (captură Google Maps)

În august 2017, primarul Pucheanu a inaugurat noul sediul al Primăriei Galați, o clădire futuristă, din oțel și sticlă, începută pe vremea predecesorului său, Marius Stan. Clădirea, impunătoare, dar totodată nepotrivită ca arhitectură între două clădiri monumente istorice, Palatul Administrativ (Prefectura) – aflată în partea de nord și Casa Serfiotti –  în partea de sud, nu a avut până în aprilie nicio plăcuță de identificare a instituției.

 Singurele „dovezi” că acolo ar fi Primăria erau coșurile de gunoi, gravate cu „Primăria Municipiului Galați”, iar mai nou, rastelul pentru biciclete, de asemenea, cu logo-ul municipalității. La finalul lui aprilie, pe coloanele de la intrarea în instituție au apărut două autocolante timide, pe care este scris „Primăria Municipiului Galați”, respectiv „Consiliul Local Galați”.

Foto Sonia Baciu, Anca Melinte (Viața liberă)

Citește și: Administrația gălățeană face valuri