S-a tot discutat despre cât de ”sănătoase” ar fi țigările electronice. S-a discutat și despre alternativele la fumatul ”tradițional”. S-a adus în discuție și prohibiția. Mulți au căutat soluții și căi de mijloc. Mulți militează pentru o viață fără scrumiere. Chit că e vorba de scrumierele de acasă, de pe terase sau cele amplasate în spațiile unde se (mai) poate fuma.

Au apărut diverse alte tipuri de țigări, bazate pe sisteme diferite. Deși, până acum, nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, ce se știe e faptul că nu există nicio variantă ”sigură” de fumat.

Conform unui studiu efectuat de cercetatori la Facultatea de Medicina a Universitatii din New York, țigările electronice ar putea creste riscul pentru anumite tipuri de cancere și boli cardiace.

Unii spun că sunt mai puțin periculoase, alții îi contrazic cu studii și cu o listă lungă de substanțe toxice pe care țigările electronice le conțin. Există controverse și mesaje contradictorii. Și, totuși, dacă un adult poate decide cât investește în viciu, cum rămâne cu copiii?

”În România sunt peste 19.000 de copii care fumează țigări electronice frecvent. Din cauză că legea fumatului e depășită, companiile de tutun promovează agresiv noua generație de țigări: electronice/cu tutun încălzit.

Implică-te și tu și semnează petiția prin care cerem Parlamentului să aducă legea produselor din tutun la zi, pentru ca numărul copiilor fumători să nu mai crească!” a precizat asociația Declic pe pagina de Facebook.

E ușor, e la îndemână și, mai ales, e un viciu privit cu blândețe. Companiile producătoare de țigări electorinice investesc foarte mult în marketingul de tipul: ”încearcă, e gratuit și e mult mai sigur decât tutunul tradițional”.

”Peste 19.000 de copii cu vârste între 13-15 ani consumă frecvent (lunar) produse din tutun încălzit [1]. Le cumpără ușor, fără buletin, din mall-uri sau online. Acest lucru se întâmplă din cauză că legislația produselor din tutun este învechită. În prezent, fumatul este definit ca fiind „un proces însoțit sau rezultat al consumului de produse care ard.” Produsele din tutun încălzit sunt o tehnologie recentă în industria tabacului. Aceste țigări nu ard pentru că au un tutun special, încălzit în dispozitive electronice futuriste, atrăgătoare pentru copii”.

Ca fumător de cursă lungă și dedicat tutunului clasic, nu m-au interesant niciodată electronicele. Am fost curioasă, am încercat și am concluzionat că nu e de mine. Problema e că eu pot decide pentru mine, pot consimți și sunt destul de selectivă cu atracțiile ambalate frumos. Nu e și cazul unui copil de 13-14 ani.

Citește și: Amenzi cu mască pentru oamenii fără mască

#News