Cimitir digitalizat pentru prima oară în România

Au fost digitalizate în premieră informaţiile privitoare la istoria lăcăşului de cult şi despre marile personalităţi ale Transilvaniei care sunt înmormântate aici

Conducerea Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime din Reghin a restaurat cavourile, criptele şi mormintele şi a digitalizat în premieră pentru România, informaţiile privitoare la istoria lăcăşului de cult şi despre marile personalităţi ale Transilvaniei care sunt înmormântate aici, potrivit stiripesurse.ro.

Preotul paroh Dimitrie Gherman a precizat că s-a reușit elaborarea unui proiect la Secretariatul General al Guvernului, fiind posibilă scrierea unei cărți, reuşindu-se să se restaureze aceste cruci, morminte, cavouri ale acestor ctitori.

De asemenea, s-a reuşit efectuarea şi pentru cimitir a unei  lucrări topografie foarte, foarte frumoasr şi cuprinzătoare în care sunt cuprinse toate mormintele, toţi cei care sunt aşezaţi aici şi sunt scrişi pe sfintele cruci de pe mormintele lor. „Iar apoi, tot cu ajutorul acestor domni de la Braşov, este o firmă cu care am colaborat, am reuşit să fim primii în ţară care să digitalizăm într-un fel aceste morminte, acest cimitir, tocmai că oamenii, prin scanarea codului QR, să poată să acceseze câteva informaţii care sunt acolo. Avem respect pentru acest loc, pe care trebuie să-l facem un loc de Rai, pentru că acolo sunt cei dragi ai noştri aşezaţi şi trebuie să avem această recunoştinţă, pentru ei să păstrăm acest loc mereu curat. (…) Este o oglindă a sufletului nostru până la urmă şi trebuie să dăm demnitate acestui loc şi respect pentru cei dragi ai noştri. A fost un proiect de 100.000 lei la care am contribuit şi noi, parohia şi Asociaţia Filantropia care este în cadrul acestei parohii”, a declarat preotul paroh Dimitrie Gherman.

Codex Aureus, cel mai important manuscris din România, inclus pe lista UNESCO