Cum vor fi selectați studenții la Medicină, care vor putea lucra în spitale Covid

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a precizat în ședința de Guvern de miercuri cum vor fi selectați studenții care vor lucra în spitalele Covid, ordonanța de urgență în acest sens fiind pregătită pentru adoptare. Mai mult, acesta a mai spus că deja s-a început cooperarea cu universitățile, care pregătesc listele de studenți ce vor face voluntariat în spitalele Covid.

„Ordonanţa este gata pentru adoptare astăzi. Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. (…) Nu am aşteptat adoptarea, ştiind că a fost în primă lectură şi am început deja să ne mobilizăm. Când se publică, sperăm mâine, deja începem să o implementăm”, a declarat Raed Arafat, la începutul ședinței de Guvern. Şeful DSU a confirmat că proiectul de act normativ are toate avizele obţinute, inclusiv de la „CES şi de la Consiliul Legislativ”.

Premierul atrage atenția cu privire la comunicarea dintre instituțiile implicate și studenți.

„Chiar apreciez în mod deosebit această iniţiativă şi, într-un fel, studenţii pot să dea şi ei un exemplu pentru toţi. Oricine poate să facă ceva bun în această bătălie trebuie să intre alături de noi în această bătălie. Să gândiţi foarte bine comunicarea, interacţiunea, modul de implicare a lor, activităţile efective în care se pot implica, astfel încât să avem o implicare a lor cât mai serioasă şi în acelaşi timp să simtă susţinerea şi aprecierea noastră pentru efortul pe care îl fac”, a precizat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Șeful DSU, Raed Arafat a anunțat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că se ia în calcul măsura de recrutare de voluntari din rândul absolvenților de medicină, pentru suplimentarea personalului medical, în contextul actual al pandemiei din România, cu un sistem sanitar ajuns la limită.  Acesta a precizat că într-o primă fază sunt așteptați 3.000 de voluntari, care la finalul fiecărei luni vor fi premiați cu câte 2.500 de lei, pe lângă diurnă, cazare și masă, în cazul în care vor fi repartizați în altă zonă decât cea unde sunt studenți.

La cea mai recentă raportare a evoluției epidemiologice din România, au fost confirmate 10.269 de noi cazuri de infectări cu Covid, dar și 8.143 de pacienți vindecați. În secțiile ATI se aflau internate 1.174 de persoane confirmate pozitiv.

Citește și: 2.500 de lei pentru studenții mediciniști, voluntari, în lupta cu Covid

#News