Hagia Sofia
Hagia Sofia

La 10 iulie 2020 s-a decis ca Bazilica Sfânta Sofia să redevină moschee. Să poată fi vizitată în continuare, dar să nu mai fie doar muzeu.

Istoria e simplă: prin anii 500 a fost biserică,  în 1453 a fost transformată în moschee, iar în 1934 a devenit muzeu. În 1985, a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial. Acum, se ia în calcul excluderea ei de pe această listă.

Vreo 90 de membri ai Parlamentului European şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia de retransformare a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Și-au scris o scrisoare nervoasă către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi către UNESCO.

Ei consideră că ”instrumentalizarea Hagiei Sofia de Republica Turcia pentru a exercita presiuni asupra Europei demonstrează fără echivoc faptul că Ankara sfidează dreptul internaţional şi valorile europene”.

Sincer, mă cam îndoiesc că așa stă treaba.

E Sfânta Sofia în Turcia? E!

Aparține și e întreținută de statul turc? E!

Face parte Turcia din Europa? Nu!

Și-atunci, dacă Turcia nu e Europa și Europa nu face decât să viziteze bazilica/moschee, de ce să ne agităm? A, că suntem, mai nou, panseluți și ne agităm din orice? Că dă bine să apărăm ”valorile europene” la tot pasul? Corect. Dar hai să le apărăm în Europa, nu în Turcia.

Dacă Turcia decide acum că vrea să dărâme Sfânta Sofia, e doar problema Turciei. Sper să nu-i vină această idee pentru că, la un moment dat, aș vrea și eu să o vizitez. Dar, repet, orice decizie ar lua Turcia, e fix problema ei.

În plus, nu a interzis accesul în locație. Doar a spus că nu va mai avea rang de muzeu, ci se vor ține și rugăciuni musulmane acolo. Că nu vei mai vizita ”biserica”, ci moscheea. Care-i problema?

Înțelegeam dacă interziceau accesul. Dacă spuneau că doar musulmanii au voie să intre. Dacă făceau scandal și se enervau pe vizitatori. N-au făcut decât să-i schimbe statutul. Atât.

Cât despre ”valorile europene”, aș zice că sunt mai încălcate când dărâmăm statui și istorie în țările din Europa. Când noi, europenii, ne renegăm trecutul, greșelile și încercăm să rescriem istoria. Nu când Turcia ia o decizie administrativă, legată fix de teritoriul propriu și personal.

Citește și: Catedrala Sfânta Sofia devine moschee, dar uşile rămân deschise

#News