Cometă descoperită recent, observată de pe Pământ

Ea va fi vizibilă poate chiar cu ochiul liber în weekendul 21-22 ianuarie,.

Cometa „C/2022 E3 (ZTF)”, descoperită în martie anul trecut, se îndreaptă spre Soare, fiind uşor de observat cu un binoclu performant şi poate chiar cu ochiul liber în weekendul 21-22 ianuarie, Cometa va trece aproape de Soare în această săptămână şi ar putea fi vizibilă cu ochiul liber la sfârşitul lui ianuarie, potrivit g4media.ro.

Corpul mic, stâncos şi îngheţat, estimat la aproximativ 1 kilometru în diametru, a fost descoperit în martie 2022 de Programul de cercetare astronomică a cerului Zwicky Transient Facility (ZTF), care operează Telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Detectată în timp ce trecea prin orbita lui Jupiter, cometa se îndreaptă în prezent spre Soare şi va atinge periheliul, sau punctul său cel mai apropiat de Soare, pe 12 ianuarie, potrivit calculelor astronomilor.

 Obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), a declarat  Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL.

Cometa va atinge apogeul luminozităţii sale „când este cel mai aproape de Pământ”,  a precizat Thomas Prince, profesor de fizică la Institutul de Tehnologie din California, care lucrează pentru ZTF. Fenomenul va fi însă mai puţin spectaculos decât în ​​timpul trecerii Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), mult mai mari. Astrul va fi observat cu uşurinţă cu un binoclu bun şi poate chiar cu ochiul liber în timpul unei părţi a nopţii, sub un cer fără prea multă Lună şi lipsit de poluare luminoasă.

A fost aprobat primul vaccin din lume