Ministrul Alexandru Rafila: În farmacii vor fi cantităţi suficiente de medicamente antiinflamatoare şi de antivirale

Alexandru Rafila a explicat că există medicamente cu ibuprofen şi paracetamol sub numeroase denumiri comerciale, rezultatele pentru pacient fiind aceleaşi.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de medicamente antiinflamatoare, şi de antitermice, şi de antivirale. Potrivit ministrului, sincopele în aprovizionarea cu astfel de medicamente sunt cauzate de suprapunerea perioadei de creştere a numărului de cazuri cu perioada sărbătorilor, când au fost zile libere, dar şi de unele probleme în aprovizionarea cu materie primă pentru medicamente din China şi India. Acesta dă asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale, potrivit g4media.ro.

Alexandru Rafila a explicat că există medicamente cu ibuprofen şi paracetamol sub numeroase denumiri comerciale, rezultatele pentru pacient fiind aceleaşi.

„A fost o perioadă mai dificilă pentru că am avut o creştere neaşteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Ultima epidemie serioasă a fost în sezonul 2018-2019, atunci am avut nu mai puţin de 200 de decese în care era o legătură de cauzalitate directă produsă de infecţia cu virusul gripal, însă toate aceste episoade epidemice din România apăreau mai târziu, apăreau în luna februarie sau, cel mai devreme, în perioada sfârşitului lunii ianuarie. Între timp, datorită unor particularităţi ale circulaţiei virusurilor gripale, mai ales potenţate de pandemie, această perioadă a fost devansată. (…) Noi am avut trei săptămâni consecutive de creştere faţă de un maxim aşteptat pentru această perioadă dar numărul total de cazuri de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână este similar, sau, oricum apropiat faţă de ce se întâmpla în urmă cu patru ani, dar în luna februarie, deci e vorba de un decalaj”, a declarat ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila precizează că sincopele în aprovizionarea cu unele medicamente sunt cauzate de faptul că această perioadă în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de îmbolnăviri a coincis cu perioada sărbătorilor de iarnă. El explică faptul că din motive economice au existat dificultăţi în procurarea materiei prime pentru unele medicamente, materie primă care provine din China şi din India, subliniind că dă această explicaţie nu ca „scuză sau derobare de responsabilitate” din partea sa, ci pentru ca oamenii să ştie care este situaţia.

A fost aprobat primul vaccin din lume pentru albine