Despre pensii speciale se tot vorbește de ceva timp încoace. Ba mai mult decât atât, în cursul zilei de ieri s-a vorbit mai mult decât de obicei. Problema care-i roade de multă vreme pe români pare să se apropie de rezolvare. Pare. Nu știu alții cum sunt, însă eu, până nu văd primul fluturaș de pensie specială, aleg să nu cred. Show-uri electorale am tot văzut de-a lungul timpul, așadar îmi rezerv dreptul legal la scepticism.

Și pentru că tot am deschis subiectul scepticismului, haideți să vedem ce părere are premierul României, Ludovic Orban, despre impozitarea pensiilor speciale. În mare, premierul nu se declară nici pro, nici contra. Exact ca-n cazul măririi pensiilor de drept, „problema trebuie abordată cu rațiune”. Se vorbește despre inechități, despre calcule și decizii. Singura inechitate pe care o văd eu în toată povestea asta este pensia de 700 lei a unui om care a cotizat toată viața sa la stat. De partea cealaltă a baricadei sunt pensiile speciale.

„Problema pensiilor trebuie abordată cu raţiune, plecând de la nivel de principii. Noi am susţinut tot timpul că principiul fundamental care (…) trebuie să stea la baza calculului pensiilor este principiul contributivităţii. (…) Din păcate, la noi a existat o întreagă avalanşă de reglementări speciale care au generat sisteme de calcul al pensiilor care au încălcat acest principiu al contributivităţii. Din punctul meu de vedere, singurele pensii care pot să facă un oarecare rabat de la acest principiu al contributivităţii sunt pensiile militarilor, pentru că sunt toată viaţa lor în serviciul naţiunii şi pensia are caracter de pensie de serviciu. (…) Toată şefimea umfla veniturile cu tot felul de sporuri pe ultima sută de metri şi (…) se trezeau cu pensii duble faţă de salariul pe care îl încasau. Trebuie moderaţie, trebuie o analiză foarte serioasă, trebuie privită problema pensiilor din mai multe perspective. Trebuie să vedem ce modele de sisteme de pensii funcţionează şi în mod evident în orice proiecţie pe care o ai legată de pensii trebuie să gândeşti sistemul de pensii pe termen lung, nu pe moment”, a spus Orban.

Singura soluție… creșterea economică

„Pentru creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi nu există decât o singură soluţie – dezvoltarea economică, o politică economică bazată pe investiţii, reindustrializare, creşterea competitivităţii, atragerea investiţilor care să genereze locuri de muncă bine plătite, pe investiţii care să genereze valoare adăugată importantă. Numai în felul acesta pot să crească pensiile, pentru că altfel nu ai de unde să le plăteşti, pentru că se plătesc din contribuţiile pe care le plătesc persoanele active”, a completat ulterior Orban.

Citește și: Orban nu vrea să crească pensiile… de formă

#News