Pe site-ul Federației Române de Gimnastică a apărut un anunț prin care se spunea că data alegerilor a fost devansată, undeva în luna iulie, din pricina măsurilor și reglementărilor impuse de pandemia de coronavirus. Sigur, termenul nu poate fi împins la infinit, pentru că gimnastica românească are nevoie de stabilitate, de oameni cu idei și cu programe viabile. Nu de alta, dar dacă nici la Olimpiada din 2024 nu ne calificăm, care va avea loc la Paris, ar fi chiar un dezastru, pentru că ne-am obișnui cu ratările și cu privitul la televizor!

Din păcate, lumea gimnasticii românești n-a ajuns la un consens, în acest an – după demisia intempestivă a ex-presedintei Andreea Răducan, care mai avea un an și jumătate până la expirarea primului său mandat, ar fi trebuit ca finalul să fie realizat cu ajutorul interimatului doamnei Marcela Fumea, în calitate de vicepreședinte. Joaca asta de-a alegerile, și acum, și peste 7-8 luni, nu aduce beneficii gimnasticii, ba chiar o șubrezește – dacă acum câștigă un candidat, iar peste 7-8 luni un altul, atunci ne-am pricopsit cu o precaritate ce nu duce la performanță, ba chiar mărește timpul în care gimnastica va mai urca vreodată pe podium.

Înainte de venirea pe lume a lui COVID-19, virusul care a schimbat lumea în toată plenitudinea ei, aflasem că pe lista candidaților la președinție se aflau două nume, Carmencita Constantinescu și Ioan Suciu, adevărate personalități distincte ale gimnasticii românești. Vorbim astăzi depre doamna Constantinescu – am fost surprins de această candidatură, pentru că doamna în cauză face parte dintr-o altă lume, din cea a înțelepților, a deștepților și neînfricaților, a oamenilor capabili să împlinească orice își pune pe agenda de lucru!

În interviul pe care mi l-a acordat acum trei lui, doamna Carmencita mă surprindea cu fraze simple, dar înțelepte: ”Întotdeauna am privit în urmă, dar nu cu mânie, ci doar pentru a nu mai repeta greșelile făcute. Și mă refer și în gimnastică, dar și la locul meu de muncă. Eu am fost educată să fiu campioană, iar asta înseamnă multă muncă, multă pricepere și experiență, iar eu le am din plin. O spun cu toată modestia și știu atâta gimnastică, încât n-am cum să greșesc, în ceea ce doresc să fac. Și am toată convingerea că gimnastica artistică are puteri magice și va crea emulație în mediul privat, am multe semnale, în acest sens. În privința oamenilor, teoria mea este că fiecare este bun la ceva, iar eu nu am niciun fel de revenge, cu absolut nimeni. Trebuie doar să-mi demonstreze, să arate că poate și că vrea. Iar tinerii din gimnastică trebuie să știe că pe ei mă bazez, viitorul este al lor, iar eu sunt gata să-i învăț din experiența mea. Fac toate acestea pentru că mie îmi pasă de gimnastică, al naibii de mult”, spunea doamna Constantinescu în luna martie.

Zilele trecute am vrut să-i cunosc noua stare de spirit și părerea domniei sale despre scrutinul în sine de la gimnastică:

”Sunt mai motivată ca oricând, și chiar dacă vorbim de un mini-mandat de 8-9 luni, există probleme prioritare, de care trebuie să ținem cont. Fără-ndoială, trebuie să asigurăm continuitatea în pregătirea sportivilor calificați la Olimpiada de la Tokyo, din 2021; să trecem la digitalizarea Federației, iar comunicarea cu cluburile de gimnastică să se facă mult mai ușor și direct; de asemenea, trebuie să pregătim proiecte viabile, cu care să ne prezentăm în fața marilor companii, pentru finanțare. Să fim conștienți că fiecare învață de la celălalt, că un creier este mult mai deștept, dacă este ajutat de toți cei din jur”, a mai spus Carmencita Constantinescu. Și trebuie să recunosc că marea familie a gimnasticii românești n-ar trebui să piardă un astfel de om.

P.S. Pentru mâine îl avem ca invitat pe cel de-al doilea candidat, fostul gimnast Ioan Suciu.  

Hashtag News