Sursa foto: Pixabay

Într-un nou studiu publicat în Journal of Archaeological Science, cercetătorii au descoperit pe vârfuri muntoase și vulcanice din Peru doi copii care au fost îngropați la o atitudine de aproape 6 mii de metri.

Oamenii de știință de precizat că s-au găsit urme de intoxicare cu frunze de coca și substanțe halucinogene, ambii copii fiind drogați înainte de a fi sacrificați.

Ritualul capacocha a fost un ritual de sacrificu, în care copii de ambele sexe erau selectați și sacrificați ca răspuns la evenimentele importante din viața incașilor Sapa.

Sanctuarele erau cunoscute sub numele de huacas sau wak akuna

Înaintea sacrificării, cei mici mestecau frunza de coca, ceea ce ducea la creșterea tensiunii arteriale și la o stare de euforie. Frunzele de coca erau folosite, în special, pentru a depăși oboseala, foamea și setea, fiind considerată eficientă și împotriva răului de altitudine.

De asemenea, copiii au consumat și o infuzie halucinogenă numită ayahuasca, un top psihedelic ce afectează abilitățile cognitive și emoțiile, iar persoana poate avea și halucinații.

Cercetătorii au mai precizat în studiul lor că cei doi copii găsiți la poalele munților au fost loviți și de fulgere, unul dintre ei fiind într-o stare de conservare precară. Chiar dacă nu există dovezi pentru a determina modul în care cei doi copii au murit ( neexistând răni sau lovituri), acest lucru sugerează faptul că micuții ar fi fost îngropați de vii în timpul ritualului.

Reamintim că Imperiul Inca a fost cel mai mare din America preoclumbiană, fiind ridicat pe înălțimile din Peru în 1200. Timp de trei secole, imperiul a inclus o parte din teritoriul ocupat în prezent de Bolivia, Argentina, Chile și Ecudor.Cu toate acestea, în 1553, Atahualpa, ultimul împărat incaș, a fost omorât la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, marcându-se astfel începutul dominației spaniole.

Citește și: În 2021, europenii au ales cele mai multe autoturisme electrice, nepoluante