Sursă foto: New York Times

În subsolurile devenite adăposturi antiaeriene, slab luminate și fără căldură, femei aduc pe lume copii, în timp ce deasupra lor, războiul ia viața zilnic a zeci de oameni.Chiar dacă nu există condiții optime, proaspetele mame sunt cât de cât în siguranță și încearcă să își domolească frica.

Sirenele sună de zile întregi în Kiev, iar în subteran au fost întinse saltele pentru gravide și femeile care au născut, stând cu bebelușii în paturile lor sau în brațele părinților.

O femeie însărcinată a declarat că ceea ce trăim acum este „un adevărat iad”, precizând că nu și-a imaginat vreodată că așa ceva s-ar putea întâmpla în secoul XXI, informează Digi24.

Viața continuă în subteranele capitalei Kiev

De asemenea, o altă tânără ucraineancă a povestit că a văzut cum unele femei au născut în subsol, iar altele au fost nevoite să fie transportate de urgență de pe masa de operație în adăposturi.

„Este îngrozitor, o experiență îngrozitoare. Pe 24 februarie, la ora 5:00 dimineața, m-a trezit o rachetă. Am auzit explozia și femeile au început să plângă și să țipe. Începuse războiul. Nu-mi venea să cred”, a spus tânăra.

O mamă ce a născut la patru zile de la începutul războiului a declarat că se simte în siguranță în subsol, precizând că are în jurul ei cel mai bun personal medical din lume.

De la începutul invaziei rusești asupra Ucrainei, peste 140 de civili au fost uciși, printre ei fiind și 13 copii. Potrivit ONU, numărul real de morți este mult mai mare, iar majoritatea au fost victimele bombardamentelor de artilerie grea, a loviturilor aeriene și ale exploziilor. Guvernul Ucrainei a anunțat că 352 de civili sunt morți și 1.684 răniți de la de începutul războiului.

Președintele Zelenski a anunțat că astăzi, 3 martie, în Ucraina au ajuns primi voluntari străini care au decis să lupte alături de armata ucraineană împotriva rușilor.

„Ucraina primește arme în fiecare zi de la partenerii noștri. De la prieteni adevărați. În fiecare zi arme din ce în ce mai puternice. Ucraina întâlnește deja voluntari străini care vin în țara noastră. Primii din 16.000. Ei merg să apere libertatea. Pentru a apăra viața. Pentru noi. Pentru toată lumea. Și vom avea succes. Sunt sigur”, a transmis președintele Ucrainei într-un mesaj postat pe Twitter.

Stare de urgență în Cehia din cauza refugiaților de război