Doi polițiști au fost reținuți în cazul de la Pitești

Acesta a fost pus la pământ, de către polițiști

UPDATE, ora 19.00: Doi polițiști au fost reținuți pentru 24 de ore, în cazul bărbatului decesat la Pitești după o intrevenție a forțelor de ordine, iar încadrarea a fost schimbată, din „infracțiuni de purtare abuzivă și ucidere din culpă” în „infracțiuni de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

Potrivit procurolului Marius Ștefan schimbarea încadrării a fost făcută după analizarea probelor administrate până în acest moment.

„Au fost reținuți doi polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. S-a schimbat încadrarea din ucidere culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Legea prevedea pedeapsa cu închisoare de 6 la 12 ani. Au fost analizate imaginile, declarațiile martorilor și raportul de necropsie. Cei doi au încercat să aducă variante, țin de exercitarea dreptului la apărare”, a declarat procurorul Marius Ștefan.

Bărbatul care a murit după o intervenție a Poliției în Argeș a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui, a declarat duminică dimineață, medicul șef legist din Argeș, Dan Manu.

Potrivit acestuia, în urma autopsiei efectuate sâmbătă dimineață, rezultatele preliminare arată că „moartea a fost violentă, survenită în urma unui politreaumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”, acesta excluzând varianta unui infarct. De asemenea, mediul legist a precizat că bărbatul decedat avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

Reamintim că vineri, un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ.

Dosar penal pentru purtare abuzivă și ucidere din culpă

De altfel, IPJ Argeș a anunțat că a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Totodată, ministrul de Interne, Lucian Bode, se declară „convins că se va face urgent lumină în acel caz şi se va stabili cine se face vinovat de moartea bărbatului”.

În imaginile difuzate de epitesti.ro se poate vedea cum la un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasa unde a avut loc acțiunea de stingerea incendiului, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ, în timp ce un alt agent îl înjură. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

Varianta românească a cazului George Floyd

Acest caz se aseamănă foarte mult cu cel al lui George Floyd, bărbatul afro-american, care a murit asfixiat, după ce un polițist și-a ținut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de opt minute și 46 de secunde. Când a venit ambulanța, Floyd era deja mort, susține avocatul familiei. Moartea lui George Floyd a provocat ample proteste la nivel naţional şi internaţional, care a reaprins protestele în favoarea mişcării Black Lives Matter, o mişcare apărută în 2014, după împuşcarea mortală a lui Trayvon Martin, un adolescent de culoare neînarmat.

Citește și: Șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești, înlocuiți după dublul asasinat de la Onești