Craiovenii au motive de bucurie, întrucât, în viitorul apropiat va începe restaurarea și consolidarea unor clădiri din categoria monumentelor istorice. Vorbim, în acest caz, despre readucerea la normalul prezentului a Operei Române Craiova, cât și a Colegiului Național „Carol I”, embleme de necontestat aparținând „capitalei” Olteniei.

Starea actuală

Colegiul Național „Carol I”, în stare avansată de degradare și cu risc seismic

Colegiul Național „Carol I” este una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Craiova, trecând, de-a lungul timpului, prin numeroase incendii și cutremure, toate acestea slăbindu-i structura. Corpul central este, în acest moment, scos din uz, din pricina stării avansate de degradare a structurii de rezistență.

Opera Română din Craiova, embla de necontestat a orașului

Parte a aceluiași proiect ce urmează să poarte amprenta Construcții Erbașu este, de asemenea, Opera Română din Craiova, locul unde au performat nume mari ale scenei lirice și dramatice, din toată Europa, încă din 1837, an în care a fost marcat primul spectacol de operă din oraș.

Ce va fi

Lucrările vor cuprinde reabilitarea și consolidarea corpului central, eliminarea riscului seismic structural al clădirilor, intervenții la nivelul instalațiilor și finisajelor, restaurare elementelor decorative arhitecturale, lucrări de conservare și restaurare a picturilor, a treptelor și balustradelor scărilor monumentale din foyerul operei și din holul de onoare al colegiului, realizarea unor spații suplimentare pentru depozitarea decorurilor, îmbunătățirea acusticii sălii de spectacole și a izolării fonice, modernizarea mecanicii de șcenă și a iluminatului tehnologic, intervenții pentru introducerea sistemului de ventilare și climatizare a sălii de spectacole.

Durata de realizare a lucrărilor este de 30 de luni, primele 6 luni fiind dedicate activității de proiectare, a anunțat Construcții Erbașu.

„Astăzi, am semnat în calitate de lider al asocierii Constructii Erbasu, Terragaz Construct și SC EURAS SRL contractul privind reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiul Național ”Carol I” Craiova și a Operei Române Craiova din Municipiul Craiova.”, a scris constructorul, pe pagina sa de Facebook, în data de 16 martie.

Citește și: Stadionul Ghencea a renăscut din propria-i cenușă